Αρχική Ρεπορτάζ Το περιεχόμενο της επερώτησης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς τον περιφερειάρχη...

Το περιεχόμενο της επερώτησης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς τον περιφερειάρχη για δημόσια έργα στην Πελοπόννησο δημοσιοποίησε ο Βαγγέλης Γούργαρης, περιφερειακός σύμβουλος

Πιο συγκεκριμένα, είπε:
«Επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή έχουμε αναλύσει τη θέση μας για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, για τα έργα υποδομών.
Θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να υλοποιούνται από ένα δημόσιο κρατικό φορέα που θα κατέχει τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετόν κλπ) θα κατέχει τα μηχανήματα, θα κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και το εργατοτεχνικό προσωπικό στο σύνολό του έργου, στη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, λειτουργία και συντήρηση. Μόνο έτσι θα εξασφαλίζονται φθηνά και ποιοτικά έργα και θα υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον. Μόνο έτσι αν δεν θα εκλείπουν θα ελαχιστοποιηθούν οι «αστοχίες»!!! των έργων όπου δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες σπάνε και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν δύο και τρείς φορές για το ίδιο έργο. Μια για την κατασκευή, μια για την χρήση, μια για την αποκατάσταση των «αστοχιών»!!! που συχνά πυκνά εμφανίζονται στα έργα στην Πελοπόννησο.

Σε προηγούμενη επερώτηση μας με βάση δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, αλλά και των τοπικών ΜΜΕ είχαμε καταθέσει επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητούσαμε εξηγήσεις για τα « έργα και τις ημέρες σας» στην Περιφερειακή αρχή που σχετίζονται με τις αναθέσεις έργων, είτε απευθείας ή μέσω «διαγωνιστικής διαδικασίας» σε εταιρείες που ανήκουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον όπως η ΚΑΣΤΑΤ ΟΕ, που ανήκει σε οικογενειακό σας πρόσωπο. Μας είχατε απαντήσει χωρίς καμία τεκμηρίωση βέβαια ότι το σύνολο των έργων που έχει αναλάβει ως ανάδοχος εταιρεία η ΚΑΣΤΑΤ ΟΕ δεν ξεπερνάει συνολικά το ποσοστό 2% σε προϋπολογισμό του συνόλου των έργων που έχουν δημοπρατηθεί στη Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά το διάστημα της θητείας σας ως Περιφερειάρχης.
Εξηγήσεις βέβαια που δεν θεωρήσαμε σε καμία περίπτωση επαρκείς και σήμερα και με βάση πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι κάτι « σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας » επανερχόμαστε τώρα ακόμη μία φορά και επανατοποθετούμε το ζήτημα των έργων της ΚΑΣΤΑΤ ΟΕ κάτω από το φως των νέων δεδομένων ώστε να φωτιστεί αυτό το θολό και γκρίζο τοπίο.

Σύμφωνα με δική μας έρευνα η ΚΑΣΤΑΤ ΟΕ έχει αναλάβει και εκτελεί στο διάστημα 2011-2013, τα παρακάτω έργα:
1. Δρόμος Γύθειο – Αρεοπόλη – Γερολιμένας
2. Δρόμος Κουμπίλα- Λουλούδι
3. Δρόμος Κόρινθος – Αργος- Τρίπολη ( τμήμα ΠΕ Αργολίδας ασφαλτόστρωση- συντήρηση).
4. Δρόμος από Διασταύρωση Εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτη προς Βούρβουρα –Άγιο Πέτρο.
5. Δρόμος Κόρινθος –Αργος- Τρίπολη (τμήμα ΠΕ Αρκαδίας )
6. Ασφαλτόστρωση και βελτίωση οδικών αξόνων ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ ΠΕ Αρκαδίας.
7. Συντήρηση βελτίωση Επαρχιακής οδού Μεγαλόπολης – Καρύταινας.
8. Επαρχιακή οδός Τρίπολη- Άγιος Πέτρος- Ορεινή Μελιγού-Άστρος.
9. Προμήθεια 362 τόνων ασφαλτομίγματος για αποκατάσταση φθορών επαρχιακού δικτύου Αρκαδίας.
10.Προμήθεια 465 τόνων ασφαλτομίγματος για ασφαλτοτάπητες επαρχιακού δικτύου Αρκαδίας.
11.Βελτίωση ισόπεδου κόμβου Εθνικής οδού Κορίνθου-Άργους προς Καρυά.
12.Επαρχιακός δρόμος Ελληνικό- Στεμνίτσα.
Δώδεκα έργα συνολικού προϋπολογισμού: άνω των 21.500.000,00 €

Πέραν των παραπάνω έργων η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και σύμφωνα με πληροφορίες ή και σχετικά δημοσιεύματα φέρεται ότι η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ ΟΕ ή ΑΣΦΑΛΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι υπεργολάβος σε τμήμα ή εξ ολοκλήρου και στα ακόλουθα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου :
1. Δρόμος Λευκάκια – Δρέπανο στην Αργολίδα.
2. Παράκαμψη Βουτιάνων ( ανάδοχος Τρίτων ΑΕ )
3. Λιμάνι Γυθείου ( ανάδοχος Δομική Κρήτης ΑΕ )
4. Δρόμος Μονεμβασιά – Νεάπολη ( ανάδοχος Δομική Κρήτης ΑΕ)
5. Αποκατάσταση Διαβρώσεων Κορινθιακού(ανάδοχος ΚΟΡΥΜΒΟΣ ΑΕ)
6. Αντικατάσταση δικτύων Ύδρευσης Δήμου Ευρώτα ( ανάδοχος ΚΟΡΥΜΒΟΣ ΑΕ)
7. Δρόμος Σκούρα-Πυρί ( ανάδοχος ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ )
8. Λιμάνι Άστρους ( ανάδοχος ΑΡΧΙΜΙΔΗΣ ΑΕ )
Οχτώ έργα συνολικού προϋπολογισμού: άνω των 77.000.000,00 €

Και συνεχίζεται η έρευνα μας που συνεχώς εμπλουτίζεται με καινούργια στοιχεία.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάτε ο κ. Περιφερειάρχης: Πρώτον, εάν είναι μόνο αυτά τα έργα ή είναι κι άλλα που εκτελούν ή έχουν υπεργολαβία οι εταιρείες του οικογενειακού του περιβάλλοντος; Δεύτερον, σε αυτό το πάρτυ των εκατομμυρίων σε μία δύσκολη περίοδο που η κρίση διαπερνά ολόκληρη τη κοινωνία πως ανταπαντά ο κ. Περιφερειάρχης και δεν ωχριά; Αρκεί ότι το νόμιμο ή το νομιμοφανές είναι και ηθικό; Επιπλέον, μπορεί να αποδειχθεί σήμερα, με στοιχεία που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση, ότι πίσω από τα έργα της δεύτερης λίστας δεν κρύβεται σαν υπεργολάβος η εταιρία του Βασίλειου Τατούλη με την επωνυμία ΚΑΣΤΑΤ ΟΕ ή όποια άλλα εταιρικά σχήματα διαθέτει; Τέταρτον, πως γίνεται και μεγάλο μέρος αυτών των έργων που συμμετέχει είτε σαν εργολάβος είτε σαν υπεργολάβος βρίσκονται κύρια στη Λακωνία και στην Αρκαδία; Οι χαμηλές εκπτώσεις ( 5% έως 12% ) κάποιων από αυτά τα έργα πως αιτιολογούνται; Πέμπτον, πως αιτιολογείτε το γεγονός ότι ενώ η εταιρία ΚΑΣΤΑΤ ΟΕ προϋπάρχει του 2011 και το ΕΣΠΑ τρέχει από το 2007 παρόλα αυτά δεν είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια τέτοια πληθώρα έργων και σε προϋπολογισμούς αλλά και σε αριθμό; Έκτον, πως εξηγείται ότι ο τεχνικός κόσμος, οι μηχανικοί, το Τεχνικό επιμελητήριο, οι εργοληπτικοί σύλλογοι συζητούν και εξανίστανται για αυτό τον χορό των εκατομμυρίων; Τέλος, ο Βαγγέλης Γούργαρης υπογράμμισε ότι ζητάμε στοιχεία για τις συνθέσεις των επιτροπών διεξαγωγής αυτών των δημοπρασιών κυρίως για τη Λακωνία και την Αρκαδία.