Αρχική Ν. Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος:«Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός».

Θανάσης Πετράκος:«Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός».

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς να αθλείται και να απολαμβάνει τα ευεργετήματα της άθλησης στην υγεία, την κοινωνικότητα και τον ελεύθερο χρόνο του. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί τον αθλούμενο και τον αθλητή στο κέντρο της πολιτικής του για τον αθλητισμό. Για την Αριστερά που σκέφτεται και δρα στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αγαθών και της δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου, το πρόταγμα «αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη» απορρίπτει και ξεπερνά το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.
Είναι γνωστό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Έκθεσή του «Υγεία και ανάπτυξη μέσω της φυσικής άσκησης και των σπορ» καταδεικνύει ότι «ένα δολάριο επένδυση το χρόνο στον αθλητισμό, οδηγεί σε οικονομία 3,2 δολαρίων σε υγειονομικές παροχές».
Το αθλητικό μοντέλο στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα, δεν είναι κοινωνικά ουδέτερο. Αποτελεί ένα σύστημα που ανατροφοδοτεί το κλίμα του ατομικισμού, της ανάθεσης, της κυριαρχίας των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού.
Ταυτόχρονα, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα οι αθλητικές διοικητικές δομές και η αθλητική νομοθεσία στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετήσουν τη συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική βάση του μοντέλου που δημιουργήθηκε από τα δύο κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Η Ελλάδα με αυτές τις πολιτικές κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στη φυσική άσκηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, μόλις το 18% των Ελλήνων ασκείται σε καθημερινή εβδομαδιαία βάση, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη φυσική και πνευματική υγεία των πολιτών.
Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, όπως προείπαν και οι συνάδελφοί μου, είναι από τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με συνεχή απαξίωση των δημόσιων δομών άθλησης ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σήμερα σε οριστική κατάρρευση.
Με τις εφαρμογές του μνημονιακών πολιτικών υποβαθμίζετε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις αθλητικές ομοσπονδίες, τις αθλητικές ενώσεις, τα αθλητικά σωματεία. Πάνω απ’ όλα υπάρχει διαρκής συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά των δεκαεπτά εθνικών αθλητικών κέντρων στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς τους πόρους όμως, οδηγείτε ουσιαστικά σε φόρτωμα χρεών την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβολή δημοτικών τελών. Ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση κατά 200.000.000 το 2013, ενώ για το 2014 προβλέπεται μείωση κατά 300.000.000 ευρώ. Εκμεταλλευόμενοι και αξιοποιώντας τον μνημονιακό «Καλλικράτη» και τη διοικητική μεταρρύθμιση, που οδηγεί σε αδυναμία την τοπική αυτοδιοίκηση να συντηρεί αθλητικούς χώρους, αλλά και να εξασφαλίζει στοιχειωδώς την καθημερινή και ασφαλή λειτουργία τους, τις ξεπουλάτε όσο όσο.
Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα που τα ξέρετε, κύριε Υπουργέ, από την ιδιαιτέρα μου πατρίδα, την Καλαμάτα.
Πρώτον, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού το ταβάνι είναι σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπαίνει νερό και να υπάρχουν τραυματισμοί παιδιών. Όμως το σπουδαιότερο είναι ότι οι ηλεκτρικοί πίνακες είναι εγκιβωτισμένοι σε τοίχους φουσκωμένους από την υγρασία, τα νερά τρέχουν από το κουτιά όπου περνούν καλώδια τα οποία έχουν οξειδωθεί. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, εάν δεν χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή, να θρηνήσουμε θύματα.
Δεύτερον, στο Κλειστό Γυμναστήριο της «Τέντας» -που είναι ένας χώρος στον οποίο γίνεται μια παγκοσμίου επιπέδου αθλητική διοργάνωση, το «Meeting Ρυθμικής Γυμναστικής»- έχει κλείσει ο κύκλος του πανιού το οποίο είναι καλυμμένο. Σήμερα είναι άκρως επικίνδυνο για τις αθλητές, υπάρχουν πάρα πολλοί τραυματισμοί, αλλά και λόγω των συνθηκών πολλές φορές διακόπτονται αγώνες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα -από δύο παραδείγματα- της πολιτικής σας.
Όμως, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε ευρωπαϊκούς πόρους σωστά γιατί, όπως προείπαμε, τον ΟΠΑΠ τον ξεπουλήσατε στα συμφέροντά. Και αυτό το αποδεικνύει το έγγραφό σας με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2014 με αριθμό πρωτοκόλλου 4663. Το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε έγγραφο με θέμα «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2014-2020» στο οποίο αναφέρεται ως φορέας υλοποίησης μόνο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στο παραπάνω έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στον τομέα του αθλητισμού θα χρηματοδοτήσει τοπικές δράσεις, καθώς και διασυνοριακά σχέδια αντιμετώπισης προβλημάτων όπως είναι οι «στημένοι» αγώνες, το ντοπάρισμα, η βία και ρατσισμός».
Στο πρόγραμμα «Erasmus+» για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ο τομέας Αθλητισμός. Είναι τόση -να μου επιτρέψετε να πω- η ανευθυνότητά σας που δεν γνωρίζετε ότι εκτός από το ΙΚΥ από το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις αυτού του τομέα, μπορούν κατευθείαν οι φορείς της αυτοδιοίκησης να υποβάλουν αίτημα στις Βρυξέλλες.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο οποίος ήταν οργανωμένος το 2013 πολύ σωστά, πραγματοποίησε ειδικά σεμινάρια στις αθλητικές ομοσπονδίες του για την υπαγωγή του στο «Πρόγραμμα Erasmus+». Δυστυχώς, στην Ελλάδα με μία Γενική Γραμματεία απαξιωμένη και υποστελεχωμένη, πώς θα στηριχθούν αυτά τα προγράμματα τα οποία θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τις αθλητικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία και θα μπορούσαν να στηρίξουν προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως το «Αθλητισμός για όλους», κλπ;
Αυτά για εσάς, βέβαια, είναι ψιλά γράμματα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι πρωταθλήτρια και στην αρνητική απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα προγράμματα που αφορούν τον αθλητισμό. Ελπίζουμε, βέβαια, να μην τα ροκανίσουν και αυτά τα χρήματα διάφορες καινούργιες ΜΚΟ.
Είναι φανερό, όπως είπε και ο Εισηγητής μας, ότι η μνημονιακή Κυβέρνηση αποσύρεται από τον αθλητισμό, όπως και από τη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, όπως και από την υγεία και την παιδεία συνολικά. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εκποίηση των πάντων, η διάλυση κάθε κοινωνικής δομής και βέβαια μια Τοπική Αυτοδιοίκηση υποταγμένη στα μεγάλα συμφέροντα.
Στις επερχόμενες εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, αλλά και στις εθνικές εκλογές, που δεν θα αργήσουν να έρθουν, ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.
Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό έγγραφο στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, αλλά και την απάντηση που εδόθη, όπου αποδεικνύεται ότι το ίδιο το ΙΚΥ λέει ότι δεν είναι αρμόδιο και δεν μπορεί να αξιοποιήσει μόνο του όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ERASMUS+.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/vOcn2IYiP6U