Αρχική Ν. Αργολίδος Εκδηλώσεις μνήμης των Εθνικών Συνελεύσεων στο Άργος

Εκδηλώσεις μνήμης των Εθνικών Συνελεύσεων στο Άργος

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Άργος, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης των Α’ , Δ’ και Ε’ Εθνικών Συνελεύσεων και της Πελοποννησιακής Γερουσίας, που άρχισαν τις εργασίες τους στην πόλη του Άργους. Α’ (1-12-1821, Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου) , Δ’ (11-7-1829, Αρχαίο Θέατρο) ,Ε’ (5-12-1831, 1ο Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο). Το πρωί έγινε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό παρουσία των τοπικών αρχών της πόλης του Άργους. Την δοξολογία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Σελλής (πρόεδρος του ΙΣΚΕ) .Την εκφώνηση του πανηγυρικού έκανε ο Σχολικός Σύμβουλος 3ης Εκπ/κής Περιφέρειας Αργολίδος, κ. Μπαλτατζής Δημήτριος. Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου και κατάθεση στεφάνων.Οι εκδηλώσεις ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Άργους Μυκηνών και της ΚΕΔΑΜ. Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Ι. Ανδριανός ,ο πολιτευτής Β. Σιδέρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ν. Γκαβούνος,ο τέως νομάρχης Αργολίδος Ι. Σωτηρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Άργους – Μυκηνών κα.

EUNOSYNELEYSEIS2
Λίγα λόγια για την ιστορία

Το Άργος τα χρόνια της Επανάστασης ήταν Έδρα της Κυβέρνησης το 1822 και της Βουλής το 1822 και 1823. Επίσης, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ιδρύθηκε το Πρώτο Νομισματοκοπείο το 1822. Στην πόλη του Άργους, από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 έως και την άφιξη του Βασιλιά Όθωνα, ξεκίνησαν τις εργασίες τους τρεις από τις πέντε Εθνικές Συνελεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο1821-1831:

Α’ Εθνική Συνέλευση, Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου (τότε Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής),1-12-1821.

Πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Υψηλάντης. Τον εναρκτήριο λόγο εκφώνησε ο Νεόφυτος Βάμβας και στη συνέχεια ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι του Έθνους. Μετά από αρκετές ημέρες συνεδριάσεων, για λόγους ασφαλείας η συνέλευση μεταφέρθηκε και ολοκληρώθηκε στην Επίδαυρο.

Δ’ Εθνική Συνέλευση, Αρχαίο Θέατρο Άργους, 11-7-1829.

Πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Σισίνης. Η συνέλευση συγκροτήθηκε από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Οι πληρεξούσιοι ορκίστηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Αρχιεπίσκοπο Ηλιουπόλεως. Οι εργασίες της συνέλευσης τελείωσαν στις 6 Αυγούστου 1829.

Ε’ Εθνική Συνέλευση, 1ο Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο, 5 -12-1831.

Πρόεδρος ήταν ο Δ. Τζιαμαδός. Οι πληρεξούσιοι ορκίστηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια (27/9/1831). Μετά από πρόταση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ανακηρύχθηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Αυγουστίνος Καποδίστριας (8 Δεκεμβρίου). Οι αντιδράσεις που γεννήθηκαν και η αρχή εμφυλίων συγκρούσεων, ανάγκασαν την Συνέλευση να μεταφερθεί και να συνεχίσει τις εργασίες της στην περιοχή Πρόνοιας Ναυπλίου.