Αρχική Ν. Αργολίδος Άργος: Ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία / 150.000 ευρώ δίνει το...

Άργος: Ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία / 150.000 ευρώ δίνει το Εσωτερικών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών, από το βράδυ της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την υπ’ αρ. Πρ. 7032/2-12-2013 απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας πρωτοφανών βροχοπτώσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Για την κάλυψη των επειγουσών πρώτων αναγκών (διαμονή – διατροφή) οι πληγέντες καλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Αντωνίου Κουκουβέ 6942020488.

Ανακοινώνεται πως , μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του , ο Δήμαρχος έχει ήδη συστήσει την αρμόδια επιτροπή για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε οικίες και οικοσκευές . Επίσης καλούνται οι πληγέντες να απευθυνθούν στο Πρωτόκολλο του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την υποβολή σχετικής αίτησης προκειμένου να γίνει άμεσα αυτοψία.

Τέλος, ο Δήμος Άργους – Μυκηνών έχει καλέσει όλους τους φορείς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους προκειμένου να συγκροτήσουν σχετικές επιτροπές.

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών, από το βράδυ της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας πρωτοφανών βροχοπτώσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο άδικος χαμός μιας κατοίκου της πόλης του Άργους δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Σύσσωμη η δημοτική αρχή εκφράζει τη συμπαράσταση της σε όλους τους πληγέντες και τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης.

Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, συνεπικουρούμενος από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΑΡΜ βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές επιτόπου συντονίζοντας την ολονύκτια προσπάθεια της πολιτικής προστασίας, των τεχνητών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του στρατού και όλων των δυνάμεων που προσέτρεξαν σε βοήθεια του Δήμου μας. Σε όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα χρωστάμε αμέριστες ευχαριστίες.

Η έντονη βροχή που έπληξε τα βουνά πέριξ του Άργους είχε σαν αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα δύο περιφερειακά ποτάμια και στη συνέχεια η έντονη βροχόπτωση που ακολούθησε στο Άργος έκανε την κατάσταση πρωτοφανή. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως η βροχόπτωση στο Δήμο μας ξεπέρασε τα 110 χιλιοστά μέσα σε 2 μόνο ώρες, ενώ πάνω από τα 60 χιλιοστά χαρακτηρίζεται από τη νομοθεσία «ΒΙΑΙΗ».
Σημειώνεται πως η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ήταν αδύνατο να την απορροφήσει το αποχετευτικό δίκτυο των ομβρίων , παρόλο που όλα τα φρεάτια ήταν καθαρά. Απόδειξη πως πλήθος καπάκια ομβρίων είχαν ανασηκωθεί. Πέραν της ενεργοποίησης του τοπικού δυναμικού, η Δημοτική Αρχή προσέτρεξε άμεσα σε βοήθεια όλων εκείνων που μπορούσαν να βοηθήσουν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Άργος προχώρησε σε πάνω από 150 αντλήσεις υδάτων, ενώ έγιναν πολλοί απεγκλωβισμοί από οχήματα.
Άμεσα τη Δευτέρα το πρωί συγκλήθηκε, άμεσα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη, του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ανδριανού, του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδόπουλου, του βουλευτή κ. Κοδέλα, του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου κ. Γιόβα και υπηρεσιακών παραγόντων.
Συντονίζονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια των κατοίκων σε ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού και οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών έχουν, ήδη, ξεκινήσει.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες που παρακάθισαν στη σύσκεψη δεσμεύτηκαν για την παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος προς το Δήμο για να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες ζημιές που σημειώθηκαν σε όλες τις περιοχές του δήμου μας (ενδεικτικά Λυρκεία, Σχινοχώρι, Καρυά, Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Άκοβα, Άργος, Κιβέρι, Δαλαμανάρα, Σκαφιδάκι, Μύλους κα).
Για την κάλυψη των πρώτων επειγουσών αναγκών (διαμονή-διατροφή) ο Δήμος λαμβάνει άμεσα μέριμνα και οι πληγέντες θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο.

Με δεδομένα τα πρωτοφανώς ακραία καιρικά φαινόμενα συνιστούμε σε όλους την δέουσα προσοχή και επαγρύπνηση ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Η Δημοτική Αρχή παραμένει σε αυξημένα επίπεδα ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο.

Τέλος, δεν είναι η ώρα να απαντά σε κάποιους που προσπαθούν να καπηλευτούν μικροπολιτικά μια αναπάντεχη θεομηνία. Έλεος. Ας σεβαστούν μια κοινωνία που μετρά τις πληγές και τις ζημιές της.

Δήλωση της ΝΟΔΕ Αργολίδας για την θεομηνία
Με αίσθημα ευθύνης η ΝΟΔΕ Αργολίδας αμέσως μόλις σημειώθηκαν τα πρώτα περιστατικά της πλημμύρας, δήλωσε την παρουσία της όπου χρειάστηκε και δια του Προέδρου Γεωργίου Μούκιου και της υπεύθυνης Τομέα Κοινωνικής Ευθύνης, Σωτηρίας Παπαδοπούλου.
Άμεση ήταν και η επικοινωνία με την κεντρική εξουσία ώστε να βρεθούν τρόποι για να μπορέσουν όσοι έχουν πληγεί να ανακουφιστούν, έστω και προσωρινά.
Είμαστε σίγουροι πως το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη κακοκαιρία.
Δηλώνουμε παρόντες σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στην κοινωνία, παρεμβατικοί και τέλος θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για το χαμό μιας ανθρώπινης ζωής στο κέντρο της πόλης μας λόγω της πλημμύρας.