Αρχική Ν. Αργολίδος Τον ερχόμενο Μάιο «ξεκλειδώνει» η κτηματογράφηση στην Αργολίδα

Τον ερχόμενο Μάιο «ξεκλειδώνει» η κτηματογράφηση στην Αργολίδα

Στα μέσα Μαΐου 2014 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για τον νομό Αργολίδας, που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη γενιά κτηματογράφησης και θα αφορά συνολικά 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων και 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών. Μέχρι στιγμής συνολικά 35.000 δικαιώματα αφορούν την πόλη του Ναυπλίου.

Μεγάλο ζήτημα παραμένουν τα ανεντόπιστα γεωτεμάχια, όπως επισημαίνει η ΕΚΧΑ, ζητώντας από τους δικαιούχους να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους (να το εντοπίσουν). Εάν και πάλι δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των ορίων του ακινήτου, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητήσουν αυτοψία, η οποία θα διενεργηθεί από το προσωπικό του γραφείου.

Αντίστοιχα, όσοι δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία της κτηματογράφησης μέχρι σήμερα και οι ιδιοκτησίες τους έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» έχουν ακόμα μια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της «ανάρτησης» να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας: Μέχρι στιγμής, 8 περιοχές είναι ενταγμένες σε λειτουργία Κτηματολογίου από τα πρώτα προγράμματα στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας. Πρόκειται για το Άργος και τις πρώην κοινότητες Κεφαλαρίου, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Μύλων, Νέας Κίου, Σκαφιδακίου. Ωστόσο, επειδή οι περιοχές αυτές ανήκαν στα πιλοτικά προγράμματα, δόθηκε παράταση στην προθεσμία διόρθωσης αρχικών εγγραφών κατά δύο έτη. Η πόλη του Ναυπλίου εντάχθηκε σε λειτουργία τώρα, στο τέλος Ιουλίου 2013.

Στα μέσα του ερχόμενου Μαΐου 2014 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων και 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών. Ενώ, όλος ο υπόλοιπος νομός περιλαμβάνεται στην τέταρτη γενιά κτηματογράφησης, που προκηρύχθηκε στον περασμένο Οκτώβριο. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της «ΕΚΧΑ», εντός του 2014 θα υπάρξει ανάδοχος και η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει στο τέλος του ίδιου έτους ή στις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση», στη πόλη του Ναυπλίου έχουν καταγραφεί περίπου 4.400 γεωτεμάχια και 35.000 δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 16.000 δικαιούχους (ιδιοκτήτες). Αυτή η γενιά κτηματογράφησης, στην οποία περιλαμβάνεται και το Ναύπλιο, πραγματοποιήθηκε με σαφώς βελτιωμένες προδιαγραφές και εκτεταμένους ελέγχους, με ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.