Αρχική Ν. Κορινθίας Η τοποθέτηση του Χρίστου Δήμα επι της πρότασης μομφής

Η τοποθέτηση του Χρίστου Δήμα επι της πρότασης μομφής

«Ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας στην ομιλία του στη Βουλή κατά της διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εξής:

«Είναι αδιαμφισβήτητο συνταγματικό δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της εκάστοτε αντιπολίτευσης να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παρουσιάσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση και αν έχει γίνει.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή και προβλέψιμη πριν καν ακουστεί οποιαδήποτε πρόταση από την κυβέρνηση:

Ένα σταθερό “όχι στα πάντα”, χωρίς να εξετάζεται η ουσία των προτάσεων.

Και έστω ότι μπορούμε να δικαιολογήσουμε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική ακολουθείται για παλαιοκομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει καταθέσει μία πειστική, εναλλακτική, ρεαλιστική οικονομική πρόταση.

Η λογική επιβάλλει πως όταν καταθέτεις πρόταση δυσπιστίας και ισχυρίζεσαι ότι το “καντήλι της κυβέρνησης έσβησε” και ότι θα είναι το “κύκνειο άσμα” της, με άλλα λόγια, εφόσον δηλαδή και προκαλείς εκλογές και πιστεύεις ότι θα τις κερδίσεις τότε οφείλεις τουλάχιστον να έχεις έτοιμο το κυβερνητικό σου σχέδιο. Πόσο μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Αν δεν έχεις σχέδιο και πιστεύεις πως όχι μόνο θα προκαλέσεις την πτώση της κυβέρνησης αλλά και ότι θα κληθείς να κυβερνήσεις τότε είσαι το λιγότερο ανεύθυνος, για να μη πω επικίνδυνος.

Ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φιλοδοξεί να κυβερνήσει δεν μπορεί να δυναμιτίζει το κλίμα εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων, και να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την δημοκρατία δίνοντας συστηματικά την εντύπωση πως επενδύει στην καταστροφή και να ελπίζει στην αποτυχία της κυβέρνησης, άρα και της Ελλάδας.

Σε αυτό το σημείο όμως, θέλω να χαιρετήσω την δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα, που έστω καθυστερημένα, έστω και από τις ΗΠΑ, δήλωσε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ θα ήταν καταστροφική.

Κλείνοντας, εφόσον θέλετε πραγματικές αλλαγές ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην έχει σχέση με την Ελλάδα του χτες, ελάτε άμεσα να ανόιξουμε και την συζητηση για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ελάτε να συναποφασίσουμε για:

· Την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας

· Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών

· Την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στα οποία δεν θα γίνονται καταλήψεις και τα εξάμηνα δεν θα κινδυνεύουν να χαθούν

· Το νέο εκλογικό νόμο

· Την επανεξέταση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα

· Την θέσπιση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων

· Τον οριστικό τέρματισμό στην δυνατότητα κατάληψης των δημοσίων κτηρίων

Αυτά ναι, θα αλλάξουν την Ελλάδα του χτες. Ελάτε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε από κοινού για όλα αυτά τα μεγάλα θέματα…».