Αρχική Ν. Αρκαδίας Προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού στη Δημοτική αρχή

Προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού στη Δημοτική αρχή

Γράφει ο Νικόλας Τσιαμούλος
Η προχειρότητα και η έλλειψη προγραμματισμού χαρακτηρίζουν τη δημοτική αρχή Τρίπολης και αυτό έχω επισημάνει πολλάκις ως Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Τρίπολης στις συνεδριάσεις των δύο ανωτέρω οργάνων του Δήμου Τρίπολης. Προχειρότητα, που το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το σκεπτικό που διακατέχει τη Δημοτική Αρχή «να τα προλάβουμε όλα αφού έρχονται και εκλογές και πρέπει να προφθάσουμε να κάνουμε ό,τι μπορέσουμε», φθάνει στα όρια του σκανδάλου. Και αυτό, γιατί τους 6 τελευταίους μήνες τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής καλούνται σχεδόν αυθημερόν ή μία μέρα πριν, να παραστούν σε έκτακτες συνεδριάσεις και μάλιστα για να αποφασίσουν για σοβαρά θέματα. Τα θέματα όμως αυτά φυσικά και δεν προκύπτουν εκτάκτως, αν δει κανείς και τις σχετικές εισηγήσεις, αλλά η έλλειψη προγραμματισμού και η ανοργανωσιά που υπάρχει στη Δημοτική Αρχή, τα αφήνει για την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να μην είναι ενήμεροι και σε πολλές περιπτώσεις να καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις σε λίγα λεπτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής (άλλη μία έκτακτη!) για την οποία η πρόσκληση εστάλη ελάχιστες ώρες πριν γίνει η συνεδρίαση και για θέματα που δεν ήταν κανένα από αυτά έκτακτο.
Γιατί ποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει έκτακτο το γεγονός ότι ο Δήμος χρειάζεται φορολογική ενημερότητα; Πώς είναι δυνατόν ο Δήμος να μην είναι διαρκώς φορολογικά ενήμερος, όταν μάλιστα διατείνεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι ο Δήμος έχει ταμειακό υπόλοιπο και δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα; Η φορολογική ενημερότητα πρέπει να είναι πάντα στη διάθεση των αρμοδίων για ένα Δήμο σαν το Δήμο Τρίπολης και να έχει προβλεφθεί η ανανέωσή της πολύ πριν λήξει η προηγούμενη προθεσμία!
Για το άλλο ζήτημα της πληρωμής του εργολάβου για υπόλοιπα του 2010 σχετικά με τη χωματερή στο Πλάτωμα (άλλο ένα θέμα που δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει έκτακτο, άλλωστε η υπόθεση εκκρεμεί από εδώ και τρία χρόνια) θα πρέπει να επισημάνω ως μέλος της επιτροπής ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξω την πληρωμή του, αφού θεωρώ ότι παράνομα γινόταν η επικάλυψη χωμάτων, σε μία παράνομη χωματερή όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η κείμενη ελληνική νομοθεσία αλλά και όλες οι Δικαστικές Αποφάσεις που έχει λάβει το Σωματείο Φιλικών. Μάλιστα επιφυλάσσομαι να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε ένδικο μέσο, αν παρθεί τέτοια απόφαση.
Και το αποκορύφωμα της έλλειψης προγραμματισμού, σχεδίου και της απουσίας οργάνωσης είναι ότι στην έκτακτη συνεδρίαση , παρά το γεγονός ότι έφθασε Νοέμβριος, δεν υπάρχουν καύσιμα και μάλιστα τα παράπονα για παράδειγμα στο κολυμβητήριο για το νερό που είναι κρύο, είναι πολλά. Αλλά πώς να μην είναι το νερό κρύο, όταν δεν φρόντισε η Δημοτική Αρχή να κάνει την προμήθεια νωρίτερα και φθάσαμε στον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου για να κάνουμε διαγωνισμό;
Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή έχει χάσει την ψυχραιμία της, δεν ενεργεί προγραμματισμένα και οργανωμένα και τελευταία στιγμή αποφασίζει για τα πάντα, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει σχέδιο και πυξίδα και βαδίζει ανοργάνωτα και αποσπασματικά έχοντας στόχο μόνο την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά αν δεν βιαστεί ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του πώς θα επιδείξουν έργο κατά την προεκλογική περίοδο; Μόνο που με τον τρόπο αυτό όλα γίνονται στο πόδι και δεν υπάρχει έλεγχος και πολλές φορές αυτό το βρίσκουμε στην πορεία.
Εμείς όμως είμαστε εδώ για να ελέγχουμε και να καταδικάζουμε τέτοιες πρακτικές και φυσικά θα εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιες πολιτικές που αποδεικνύουν ότι απουσιάζει ο σεβασμός προς τους δημότες αλλά και προς εμάς τους συμβούλους που καλούμαστε τελευταία στιγμή να αποφασίζουμε για μείζονα ζητήματα.