Αρχική Ν. Αρκαδίας Χωρίς plan b η περιφέρεια Πελοποννήσου στην διαχείριση των απορριμμάτων

Χωρίς plan b η περιφέρεια Πελοποννήσου στην διαχείριση των απορριμμάτων

– Αν Το Υπουργείο δεν εγκρίνει την Μ.Π.Ε της ΤΕΡΝΑ , η διαδικασία περνά στον 2ο ανάδοχο
– Πληροφορίες του ΣΗΜΕΡΑ μιλούν για ασφυκτικό όριο 6 μηνών που αν δεν τηρηθεί, το έργο δίνεται με απευθείας ανάθεση!
«Εμείς έχουμε μόνο Plan A» με αυτήν την φράση- και μυδιάζοντας με ικανοποίηση -ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αποκάλυψε το… ανύπαρκτο Plan b της περιφερειακής του αρχής στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παρέθεσε χθες για την διαχείριση των απορριμμάτων , εμφανιζόμενος με αυτόν τον τρόπο σίγουρος για την ομαλή περαίωση της διαδικασίας που διεξάγεται , διαδικασία που είναι στα χέρια των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και… ουδείς ξέρει την κατάληξή της!
Οι υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της προσωρινής αναδόχου της εταιρίας ΤΕΡΝΑ , εξετάζουν τους όρους της και θ αποφανθούν είτε θετικά είτε αρνητικά. Ο Περιφερειάρχης «πατά» για την θετική αξιολόγηση στους διθυράμβους που κατά καιρούς έχουν λεχθεί για το μοντέλο της περιφέρειας Πελοποννήσου, στις εγκρίσεις των ευρωπαϊκών επιτροπών αλλά και την παρουσία των 5 Υπουργών στην Τρίπολη στην ανακοίνωση της προσωρινής αναδόχου, ωστόσο οι δημοσιογράφοι έθεσαν και το ενδεχόμενο της αρνητικής έκβασης. «Εάν δεν υπάρξει θετική γνωμοδότηση της Μ.Π.Ε τότε περνούμε στον 2ο ανάδοχο» είπε ο Πέτρος Τατούλης εκθειάζοντας τον διεθνή διαγωνισμό ο οποίος δεν προβλέπει αδιέξοδα, χαρακτήρισε δε τον σχεδιασμό ευφυή!
Ουδεμία αναφορά όμως έγινε στο ενδεχόμενο απορριπτικής απάντησης των υπηρεσιών του Υπουργείου και στον 2ο μειοδότη!
Πληροφορίες του ΣΗΜΕΡΑ μιλούν για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια 6 μηνών τα οποία αν δεν τηρηθούν – δηλαδή εάν δεν ληφθούν οι αδειοδοτήσεις εντός 1870 ημερών – τότε η διαδικασία περνά σε απευθείας ανάθεση η οποία ενδέχεται και να οδεύσει προς τα μεγάλα συγκροτήματα της χώρας , αυτά τα οποία και χθες απέρριψε με τα λεγόμενά του ο Περιφερειάρχης ( με τις πράξεις του άραγε;)
«Λέγανε πως θα επιλέξουμε ως μέθοδο την καύση , καύση δεν υπάρχει, λέγανε πως υπάρχει προσυνεννόηση για να πάρει τα σκουπίδια ο Μπόμπολας, όλα διαψεύστηκαν. Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός «πράσινου έργου» , υλοποιούμε την προεκλογική μας δέσμευση, μέσα από μια διαφανή διαδικασία και εδώ θέλω να σας πω ότι είναι ο μόνος διαγωνισμός στην χώρα που δεν είχε ούτε ενστάσεις αλλά ούτε και προσφυγές.»

Σταθμοί μεταφόρτωσης σε Νέα Κίο και Σπαθοβούνι – επανάσταση στην Οιχαλία
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν πραγματοποιήσει τον 1ο έλεγχο της Μ.Π.Ε που κατέθεσε η ΤΕΡΝΑ. Σε αυτό το επίπεδο της διαδικασίας η.. ενημέρωση δεν έθετε σε κίνδυνο την ομαλότητα και έτσι λοιπόν η περιφερειακή αρχή ανακοίνωσε τους χώρους που πρότεινε η ΤΕΡΝΑ για τις 3 διαχειριστικές ενότητες αλλά και για τους 2 σταθμούς μεταφόρτωσης. Οι σταθμοί θα δημιουργηθούν στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Κορινθίων, ειδικότερα σε Νέα Κίο και Σπαθοβούνι, θα είναι πρότυπες μονάδες είπε ο Πέτρος Τατούλης , περιβαλλοντικές απόλυτα, ενταγμένες σε περιβαλλοντικά προγράμματα σχολείων και επισκέψιμες δίχως οσμές και υγρά απόβλητα, επιχειρώντας ίσως με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσει τις τοπικές κοινωνίες, απέρριψε δε τον όρο «σκουπιδοεργοστάσιο» που αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες.
Η επανάσταση όμως έχει ξεκινήσει , η περιφερειακή αρχή βρισκόταν στην Γερμανία προωθώντας το νέο brand και δεν είχε την δυνατότητα να την αποσοβήσει , η περιοχή της Καλιρρόης στο Δήμο Οιχαλίας στη Μεσσηνία προτάσσει τα στήθη της σε οποιαδήποτε χωροθέτηση , έτοιμη να φτάσει στα άκρα. «Θα περάσουν πάνω από το πτώμα μας για να κάνουν το σχέδιο τους αυτό. Θα φέρουν τα σκουπίδια δίπλα στα σπίτια μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά. «θα πάω στην περιοχή ο ίδιος να τους ενημερώσω» απάντησε ο Π. Τατούλης δηλώνοντας από την μια εμπιστοσύνη στους κατοίκους – εγώ μόνο τους πολίτες εμπιστεύομαι είπε- από την άλλη όμως ορθά και κοφτά ξεκαθάρισε πως ο σχεδιασμός θα προχωρήσει , σχεδιασμός που περνά μέσα από τον ΠΕΣΔΑ τον οποίον υπενθύμισε έχουν υπογράψει όλοι οι Δήμαρχοι.
tatoylis2

Τέλος του 2015 έτοιμες οι υποδομές – τέλος του 2013 ο οριστικός ανάδοχος
Σε 2 χρόνια από τώρα – η περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί και ευρωπαϊκό ρεκόρ μάλιστα- οι υποδομές θα έχουν ολοκληρωθεί. Οι μονάδες στις 3 διαχειριστικές ενότητες και οι δυο σταθμοί μεταφόρτωσης «παράλληλα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και ένα παράλληλο δίκτυο σταθμών μεταφόρτωσης ώστε να περιορίσουμε το κόστος μεταφοράς» είπε ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιάννης Σμυρνιώτης που έδωσε το παρόν στην συνέντευξη και μίλησε για μια ημέρα αισιόδοξη όπου διαφαίνεται η οριστική λύση στο χρόνιο ζήτημα των απορριμμάτων. Μάλιστα ο ΦΟΣΔΑ πλέον έχει ενεργό ρόλο μετά και τις υπογραφές από την Αποκεντρωμένη διοίκηση.
Περιφέρεια και ΦΟΣΔΑ ευελπιστούν τέλος του έτους να έχουν τον οριστικό ανάδοχο, εφόσον βέβαια δοθεί η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ στην ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ και η διαδικασία προχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να περάσει στον δεύτερο ανάδοχο και από εκεί; Σε μια ενδεχόμενη απευθείας ανάθεση στην περίπτωση της μη έγκρισης και πάλι από το Υπουργείο.
Οι μονάδες θα λειτουργούν ως περιβαλλοντικά σχολεία και θα ελέγχονται κάθε μήνα. Εάν ο ανάδοχος δεν πληροί τους όρους της εγκεκριμένης ΜΠΕ τότε δεν θα πληρώνεται , προβλέπουν οι ρήτρες του διαγωνισμού. «Οι πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες» είπε ο Π. Τατούλης μιλώντας εκ νέου για το κόστος το οποίο θα φτάσει μάξιμουμ στο 61,70 «με το έργο που υλοποιούμε μέσα από το πιο φερέγγυο ΣΔΙΤ θα μας απαλλάξει και από το φόβο ενός προστίμου που κανείς μας δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί , της τάξεως των 50 εκ ευρώ.
tatoylis3

Καρφιά και επιθέσεις
Ο περιφερειάρχης για ακόμα μια φορά και με αφορμή τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την λαική συσπείρωση για τον διαγωνισμό και την επιλογή της ΤΕΡΝΑ , μίλησε για ένα ΚΚΕ που έχει μείνει στην δεκαετία του 1950 και δεν επιθυμεί να γίνει τίποτα, για ένα ΚΚΕ που συντηρεί την μεμψιμοιρία, για παλαιοκοματισμό χειρίστου είδους. Πατώντας δε επάνω σε δημοσίευμα εντύπου της Μεσσηνίας για τα εκατομμύρια που έχουν δοθεί σε ανεφάρμοστες μελέτες έκανε λόγο για κάποιους οι οποίοι ήθελαν να παραμείνει η μαφία των απορριμμάτων προς ιδίον όφελος.
Δεν μένει λοιπόν παρά να δούμε εάν το ΥΠΕΚΑ δώσει το «πράσινο φως» στην ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ και φυσικά; Εάν οι περιοχές που χωροθετήθηκαν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις και δεν θα εξεγερθούν στα βήματα της Καλλιρόης!