Αρχική Ν. Αρκαδίας Εργοστάσιο απορριμμάτων στην παλαιοχούνη Βαλτετσίου;

Εργοστάσιο απορριμμάτων στην παλαιοχούνη Βαλτετσίου;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης, τα δύο εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, θα βρίσκονται στην Αρκαδία και στη Λακωνία.
Το πρώτο και μεγαλύτερο εξ αυτών, θα βρίσκεται στην περιοχή Παλαιόχουνη του δήμου Τρίπολης, σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, που γειτνιάζει με το δρόμο προς Κεραστάρη και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από Κεραστάρη και 2,5 από Παλαιόχουνη.
Το εργοστάσιο αναμένεται να έχει γύρω στους 230 εργαζόμενους και θα γίνεται ανακύκλωση και κομποστοποίηση σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ το υπόλειμμα θα μεταφέρεται σε ΧΥΤΥ που θα βρίσκεται σε άλλη περιοχή.
Η 2η μονάδα (στη Λακωνία) θα είναι μικρότερη και χωροθετείται στην περιοχή της Σκάλας του δήμου Ευρώτα που θα καλύπτει όλο το νομό ενώ, σύμφωνα πάντα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην περιοχή της Τραχειάς στην Αργολίδα και στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, αναμένεται να δημιουργηθούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Οι χώροι αυτοί έχουν επιλεγεί – και σε κάποιες περιπτώσεις έχει προχωρήσει η αγορά των γηπέδων – από την ανάδοχο εταιρεία, που έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και έχουν συνταχθεί Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι οποίες χθες υποβλήθηκαν προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εκτός των χώρων αυτών, έχουν προταθεί και άλλοι χώροι, όπως περιοχή στη Γέφυρα Μεγαλόπολης, που αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι προτεινόμενοι χώροι θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης και με ενδιαφέρον αναμένεται η γνωμοδότηση των φορέων της Πελοποννήσου.
Να σημειώσουμε ότι, ως ώρας, αντιδράσεις έχουν σημειωθεί μόνο στην περιοχή της Καλλιρόης Μεσσηνίας όπου, τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν στη χωροθέτηση.
Η είδηση είναι από το www.drt915.gr.