Αρχική Ν. Αρκαδίας Τρίπολη:Νέες ειδικότητες σε ΙΕΚ και ΣΕΚ, βασισμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών

Τρίπολη:Νέες ειδικότητες σε ΙΕΚ και ΣΕΚ, βασισμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών

O κ. Ιωάννης Κατσίρης, διευθυντής του ΙΕΚ Τρίπολης, μίλησε σε συνέντευξη του για τις νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ και ΣΕΚ.

Αναλυτικότερα την Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι ειδικότητες που εγκρίθηκαν ανα Περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα στα ΙΕΚ και ΣΕΚ για το σχολικό έτος 2013-14.

Ο κ.Κατσίρης αναφερόμενος λοιπόν σε αυτές τις ειδικότητες δήλωσε: ‘’ Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπηρετώντας το στρατηγικό του στόχο, για παροχή Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας στη Νέα Γενιά, αναβαθμίζει τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, ώστε να παράσχει υψηλού επιπέδου αρχική επαγγελματική κατάρτιση, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Με τις αλλαγές στις παρεχόμενες ειδικότητες από τα Δημόσια ΙΕΚ και τις ΣΕΚ και τη σύνδεση των δομών και των ειδικοτήτων με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ενισχύεται η δυναμική των καταρτιζόμενων στην εγχώρια αγορά εργασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Για πρώτη φορά η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ είναι δωρεάν.
Επίσης για πρώτη φορά, δίνεται στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης -www.gsae.edu.gr. Ενδεικτικά κάποιες από τις νέες ειδικότητες είναι οι εξής: βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου, τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/ Web designer – developper/video games) κ.α’’.

Στην συνέχεια ο κ.Κατσίρης αναφέρθηκε σε κάποιες ειδικότητες των ΣΕΚ σχετικές με τον αγροτικό κλάδο, όπως για παράδειγμα η ειδικότητα του τεχνίτη μελισσοκομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘’Για πρώτη φορά συνδέουμε τα επαγγέλματα και τις νέες τεχνολογίες με τις ανάγκες που έχει η κάθε περιοχή και ο κάθε τόπος. Εμείς εδώ βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου ο πρωτογενής τομέας παίζει καθοριστικό ρόλο και έχουμε μια σειρά προϊόντων τα οποία πρέπει να καλλιεργήσουμε και να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που θέλουμε είναι όλα αυτά να γίνουν με νέες τεχνολογίες, με σύστημα και με τις αρχές πλέον της επιστήμης’’.

Τέλος όπως μας πληροφόρησε ο διευθυντής των ΙΕΚ η τελευταία προθεσμία για της αιτήσεις είναι η 14η Οκτωβρίου.

Τόνια Μεγρέμη