Αρχική Χωρίς κατηγορία Στο Λουτράκι το προσυνέδριο της ΚΕΔΕ: Υπό προϋποθέσεις… ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΟΙ...

Στο Λουτράκι το προσυνέδριο της ΚΕΔΕ: Υπό προϋποθέσεις… ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

– Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και διασφάλιση ώστε να διαθέσουν τα ταμειακά αποθέματα
– Π.Νίκας: «Αν η χώρα πτωχεύσει θ ακολουθήσουν και οι Δήμοι σε 15 ημέρες !»
– Σιγήν ιχθύος για τα… επιτόκια!

Της Χριστίνας Τσιορωτά

Και αφού ο πρώτος αλαλαγμός ξεθύμανε και όλοι κατενόησαν πως ουδεμία αξία έχει η οικονομική ευμάρεια των δήμων και των Περιφερειών αν η χώρα χρεοκοπήσει, περάσαμε στο επίπεδο των ουσιαστικών τοποθετήσεων και απόψεων. Η πρώτη απόφαση της ΚΕΔΕ για προσφυγή σο ΣτΕ κατά της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα αποθεματικά των δήμων και των περιφερειών πέρασε σε 2η μοίρα σήμερα από το Λουτράκι το οποίο φιλοξένησε το προσυνέδριο της ΚΕΔΕ , ένα προσυνέδριο που είχε ως αντικείμενο το περιβάλλον, την χωροταξία και την πολιτική προστασία, μονοπώλησε τις εργασίες του ωστόσο το ζήτημα των χρημάτων.
« Ενώνουμε δυνάμεις και δηλώνουμε παρόν στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι μας! Πρέπει όμως να είναι η προσπάθεια με σχέδιο ολοκληρωμένο και καλό αποτέλεσμα. θέλουμε διάλογο και συνεννόηση. Θα κάνουμε τα πάντα για τη χώρα, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό, ζητάμε όμως επειδή υπάρχει θολή εικόνα και ένας πανικός δημοσιονομικός, επειδή θέλουμε σταθερότητα και σιγά – σιγά άνοδο, ζητάμε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούμε και να βοηθήσουμε . Να συναντηθούμε, να ορίσουμε το δρόμο και να φτάσουμε στο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στέλνοντας μήνυμα ουσιαστικά στήριξης στην κυβέρνηση αν και είναι υπό προϋποθέσεις διαλόγου.

Δήμαρχοι που σε πρώτη ανάγνωση είχαν καταφερθεί εναντίον της πράξης από το Λουτράκι το πρωινό της Τετάρτης στρογγύλεψαν αρκετά τους λόγους τους κατανοώντας πως η εθνική χρεωκοπία θα συμπαρασύρει και τους ίδιους.

Δημήτρης Καμπόσος – Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών – Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου
kamposos kede

«Αν η πατρίδα κινδυνεύει τι συζητάμε; Όμως θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο και όχι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτά τα λεφτά θα λείψουν από τους δήμους , την καθημερινότητα και την μισθοδοσία συνεπώς κάνουμε το απλό, κάνουμε ένα διάλογο γι α το τι θα γίνει .Και εμείς υπηρετούμε το λαό όπως τον υπηρετεί και η κυβέρνηση. Να κατνοήσουν όμως πως η ΤΑ είναι κύτταρο δημοκρατίας και όχι υποζύγια!»

Αλέξανδρος Πνευματικός – Δήμαρχος Κορίνθου
alekos kede

« όλοι θέλουμε η χώρα να επιβιώσει και να σταθεί στα πόδια της. Όμως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και μάλιστα με ασάφεια . Τι θα γίνει αύριο αν εμείς κάνουμε μια δημοπρασία. Ποιος θα προσέλθει όταν γνωρίζει πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι δεσμευμένα;

Παναγιώτης Νίκας: Δήμαρχος Καλαμάτας
nikas loytraki

«Αν η χώρα πτωχεύσει θα πτωχεύσουν και οι δήμοι .Ο δήμος Καλαμάτας έχει 15 εκ ευρώ διαθέσιμα, με αυτά αν η χώρα πτωχεύσει άντε να καθυστερήσουμε 15 ημέρες . Αν υπάρχουν οι στοιχειώδης διασφαλίσεις η Τ.Α πρέπει να βοηθήσει».

Γιώργος Γκιώνης – Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων
gkionis kede
«Χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να ευχόμαστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά και να υπάρξουν λύσεις «

Το «ΣΗΜΕΡΑ» έθεσε το θέμα των επιτοκίων στους Δημάρχους, εκείνοι ωστόσο το προσπέρασαν θεωρώντας το ως μη μείζον. Κάποιοι μάλιστα είπαν πως οι αιτιάσεις πει 0-1 δεν ισχύουν και πως οι ίδιοι έχουν επιτύχει στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται το 2 και το 2,5% της ΤτΕ.