Αρχική Χωρίς κατηγορία «Σπουδαίο έργο το Φράγμα της Κελεφίνας για την Πελοπόννησο της νέας εποχής»

«Σπουδαίο έργο το Φράγμα της Κελεφίνας για την Πελοπόννησο της νέας εποχής»

«Σπουδαίο έργο με σημαντικές ωφέλειες στην αγροτική οικονομία και στην υδροφορία της περιοχής βόρεια της Σπάρτης» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το φράγμα της Κελεφίνας, «το οποίο εντάσσεται στην προετοιμασία μας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου της νέας εποχής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η οποία εγκρίθηκε θετικά με αυξημένη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ακόμη ότι το φράγμα της Κελεφίνας εντάσσεται στο σχεδιασμό της Περιφέρειας της νέας πενταετίας για μικρά φράγματα, με πρόβλεψη να έχουν υβριδικό χαρακτήρα, «απέναντι στη λογική των μαξιμαλιστικών έργων του παρελθόντος» και τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου έργου θα βελτιωθεί το μικροκλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χρηματοδότηση του έργου» ανακοίνωσε επίσης ο κ. Τατούλης και τόνισε τις καταλυτικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση της μελέτης, «η οποία βρισκόταν στα αζήτητα το 2011», αλλά και το γεγονός ότι μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε βελτιωτικές προτάσεις για το σχεδιασμό του έργου.

«Βαρίδια του παρελθόντος» χαρακτήρισε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «όσους θυμήθηκαν ξαφνικά το πρόγραμμα Μπαλτατζής, κανένα έργο του οποίου δεν ολοκληρώθηκε και οι προϋπολογισμοί τους έχουν αυξηθεί κατά πολύ» και πρόσθεσε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια θα διαχειριστεί το 30% του προγράμματος αυτού.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και θα είναι έτοιμα τα τεχνικά δελτία για τη δημοπράτηση του έργου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε τέλος από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου καθαρές απόψεις, «όχι απ’ τη μια πλευρά να διατείνονται ότι θέλουν το έργο και απ’ την άλλη πλευρά να το χαρακτηρίζουν προβληματικό» και χαρακτήρισε «τον άκρατο ηθικισμό ταυτόσημο με τον πιο χυδαίο λαϊκισμό και την πολιτική ατολμία».