Αρχική Ν. Κορινθίας Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον έφορο της ΔΟΥ Κορίνθου για την...

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον έφορο της ΔΟΥ Κορίνθου για την μείωση των τιμών των ακινήτων

Τον έφορο της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου κ. Βασίλη Ανδρικόπουλο επισκέφθηκε χθες Δευτέρα, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με την μείωση των τιμών ζώνης στην περιοχή του πρώην Δήμου Άσσου- Λεχαίου η οποία βρίσκεται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Από όταν ανέλαβε καθήκοντα εφόρου στην Δ.Ο.Υ. Κορίνθου ο κ. Ανδρικόπουλος έχω συνεχή επικοινωνία και συνεργασία σχετικά με το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με τις τιμές ζώνης ακινήτων εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού στην περιοχή του πρώην Δήμου Άσσου- Λεχαίου, προκειμένου να μειωθούν για να αντιστοιχούν στην πραγματική αξία και φοροδοτική ικανότητα των συμπολιτών μου.
Χθες ο κ. Ανδρικόπουλος με ενημέρωσε ότι απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητά την μείωση των τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή του πρώην Δήμου Άσσου- Λεχαίου στο επίπεδο των 69,85 €/ τ.μ., τιμή η οποία προκύπτει από συμβόλαιο που έχει γίνει το έτος 2010 και είναι μικρότερη από την καθορισθείσα.
Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι το εν λόγω συμβόλαιο βρέθηκε κατόπιν επίμονης και εντατικής προσπάθειας των συμπολιτών μου κ. Γιώργου Ανδρικόπουλου και κ. Κωνσταντίνου Καραμπίνη, με τους οποίους βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία. Παράλληλα οφείλω να ευχαριστήσω τον έφορο της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου κ. Ανδρικόπουλο ο οποίος έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον και με αυτή την ξεκάθαρη επιστολή ζητά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Κορινθίας εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, επεσήμανα στον έφορο, ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου, για διαφόρους λόγους, οι χαμηλότερες τιμές βάσει συμβολαίων που είχαν συναφθεί, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν φόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον κ. Ανδρικόπουλο, ο οποίος καμία ευθύνη φέρει για τις ενδεχόμενες ελλείψεις στα βιβλία της Δ.Ο.Υ., να διατάξει ενδελεχή έλεγχο προκειμένου να καταχωρηθούν όλες οι τιμές των συμβολαίων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μετά το 2008, γεγονός που θα οδηγήσει στην μείωση των τιμών και συνεκδοχικά και στην μείωση του φόρου.
Σε αυτή την προσπάθεια καλώ όλους του συμπολίτες μου, οι οποίοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν ή έχουν οι ίδιοι συνάψει συμβόλαια, ιδιαίτερα για το 2010 από τα οποία προκύπτουν τιμές χαμηλότερες από τις καθορισθείσες, να συμβάλλουν και να ενημερώσουν την Δ.Ο.Υ. Κορίνθου και εφόσον το επιθυμούν και εμένα προσωπικά.
Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα ώστε στο πλαίσιο αναθεώρησης του νόμου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, να υπάρχουν τα σωστά συγκριτικά στοιχεία και να αποδοθεί δίκαια ο φόρος που αναλογεί σε κάθε ακίνητο. Ήδη έχει κατατεθεί τροπολογία για την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων του ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» και είμαι αισιόδοξος ότι θα αποκατασταθεί η αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος των ιδιοκτητών της Κορινθίας.»