Αρχική Χωρίς κατηγορία Πάτρα: Εγκληματικές οργανώσεις με διεθνές δίκτυο διακινούσαν όπλα και πυρομαχικά

Πάτρα: Εγκληματικές οργανώσεις με διεθνές δίκτυο διακινούσαν όπλα και πυρομαχικά

Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση και εμπορία οπλισμού προχώηρησε η Ασφάλεια Πατρών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 11 άτομα σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορίνθου, ενώ βρήκαν περισσότερα από 80 πιστόλια, περίστροφα, πολεμικά τυφέκια και πυροκροτητές.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν με τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς η πρώτη προμηθευόταν όπλα και πυρομαχικά από τη δεύτερη, η οποία δραστηριοποιείτο σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Μάλιστα οι εγκληματικές οργανώσεις είχαν αναπτύξει διεθνές δίκτυο και συνεργάζονταν με αλλοδαπούς, κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, διακριβώθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον 10 ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τα πέντε (ηλικίας 29, 46, 29, 45 και 56 ετών) μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 45χρονος αρχηγός της οργάνωσης.
Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 34χρονος ημεδαπός, αγοραστής όπλου, ενώ αναζητούνται τρεις άνδρες ηλικίας 27, 60 και 65 ετών, καθώς και δύο ακόμα άγνωστα άτομα.
Όπως προέκυψε κατά την διάρκεια των ερευνών, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν παράνομα οπλισμό, που εισήγαγαν στην Ελλάδα κυρίως από τη Βουλγαρία, σε περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο δε 45χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων – ανταλλακτικών, στην Πάτρα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα».
Μάλιστα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, έκανε παραγγελίες πιστολιών κρότου, ανταλλακτικών και άλλων ειδών και στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τα μεταποιούσαν σε πυροβόλα όπλα, στο χώρο του καταστήματος.
Επίσης, στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων.
Ως προς τους ρόλους των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, ο 27χρονος, που αναζητείται, ήταν ο βοηθός του αρχηγού και εργάζονταν στο κατάστημα, ενώ ο 29χρονος συλληφθείς ανελάμβανε την μεταποίηση και την επισκευή των όπλων.
Επιπλέον, ο 56χρονος με τον 60χρονο και τον 65χρονο αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων, τα οποία τα εισήγαγαν από τη Βουλγαρία, ενώ ο 46χρονος και ο 29χρονος λειτουργούσαν ως πωλητές.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε, ότι οι δράστες πώλησαν το τελευταίο πεντάμηνο όπλα και πυρομαχικά, σε τουλάχιστον 50 αγοραστές.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των δραστών σε περιοχές της Αττικής και της Αχαΐας, οι αστυνομικοί βρήκαν, μεταξύ άλλων 52 πιστόλια και περίστροφα,15 σπρέι πιπεριού, δύο συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης και 5.000 ευρώ.
Σχετικά με την δεύτερη εγκληματική οργάνωση, διακριβώθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον 19 ατόμων, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά (ηλικίας 23,28,29,34,36,37,40,ετών) μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 34χρονος αρχηγός της οργάνωσης, καθώς και ο 29χρονος που συμμετείχε και στην πρώτη οργάνωση, ο οποίος ανελάμβανε τη μεταποίηση και την επισκευή των όπλων.
Ακόμη συνελήφθησαν και τρεις αγοραστές όπλων ηλικίας 26, 39 και 67 ετών.
Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται τρεις άνδρες ηλικίας 37,44 και 64, καθώς και εννέα ακόμα άτομα.
Από τις πολύμηνες έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εισήγαγαν από το εξωτερικό και κυρίως από τη Βουλγαρία, γνήσια εργοστασιακά όπλα, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν παράνομα, κυρίως σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Κορινθίας και της Ηλείας.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων 29 πιστόλια και περίστροφα,πέντε πολεμικά τυφέκια, μεταξύ των οποίων τρία καλάσνικοφ,156 πυροκροτητές και 500 μέτρα φυτίλι, 10.500 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 12.000 καψούλια φυσιγγίων,τρία κιλά χάλυβα που χρησιμοποιείται για κατασκευή βολίδων, 650 κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων και 27.555 ευρώ.
Ως προς την λειτουργία της οργάνωσης, ο 34χρονος αρχηγός είχε υπό τις εντολές του μέλη της οργάνωσης, που είτε μετέβαιναν στη Βουλγαρία, είτε ζούσαν εκεί και παραλάμβαναν τα όπλα. Μάλιστα ταξίδευε στην Βουλγαρία και ο 34χρονος ο οποίος πραγματοποιούσε παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.
Σχετικά με τους ρόλους των υπολοίπων μελών, τέσσερα άτομα ηλικίας από 23 έως και 57 ετών, αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων, εισάγοντας τα όπλα από τη Βουλγαρία, ενώ 11 άνδρες, ηλικίας από 37 έως και 63 ετών, αποτελούσαν τους μεσάζοντες.
Σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών, οι δράστες πραγματοποίησαν το τελευταίο πεντάμηνο, τουλάχιστον 90 παράνομες αγοραπωλησίες όπλων.
Επίσης, ο 34χρονος αρχηγός της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης με δύο από τους προμηθευτές, ηλικίας 36 και 40 ετών, συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά, η οποία εξαρθρώθηκε από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ο 36χρονος είχε συλληφθεί για τη συμμετοχή του σε αυτή και είναι προφυλακισμένος.
Ακόμη, όπως προέκυψε από τις έρευνες της Αστυνομίας, τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.
Ειδικότερα χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν καταχωρημένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς ενώ κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους χρησιμοποιούσαν συνθηματική φρασεολογία, όπως «ποδήλατο με 14 ταχύτητες», «μπουζιά», «λιπάσματα»,«σπόρος για μαρούλια» κ.α.
Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας για περαίτέρω εργαστηριακό έλεγχο, προκείμενου να εξακριβωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί σε παράνομες ενέργειες.
Ας σημειωθεί ότι στις επιχειρήσεις της Ασφάλειας Πατρών συνέδραμαν αστυνομικοί της αστυνομικής διεύθυνσης Αχαΐας, της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και Ιδιοκτησίας της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του τμήματος Ασφαλείας Αιγίου.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ