Αρχική Χωρίς κατηγορία Κόρινθος: Σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων»

Κόρινθος: Σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου-Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Κολλεγίου Θεραπείας της Αθηροσκλήρωσης, με ομιλητές από το Ωνάσειο, συμμετοχή του κοινού και θέμα : «σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων».

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Καρδιολόγος- Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ωνασείου κος Ιωάννης Χουρσαλάς. Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, του οποίου είναι πολύ γνωστή η ευαισθησία στα θέματα πρόληψης και ασφάλειας της ζωής των πολιτών. Τίμησε με την παρουσία του και προσέδωσε αίγλη στην σημερινή Ημερίδα, θέτοντας τους στόχους της Κυβέρνησης για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη. Συνέχισαν απευθύνοντας χαιρετισμό ο Βουλευτής Σύριζα νομού Κορινθίας κος Γεώργιος Ψυχογιός, ο Δήμαρχος Κορινθίων κος Αλέξανδρος Πνευματικός , ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Απόστολος Παπαφωτίου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας κος Σωτήριος Δαμασκηνός.
Το πρώτο θέμα της ημερίδας με ομιλήτρια την κα Γενοβέφα Κολοβού, Καρδιολόγο , Διευθύντρια Καρδιολογικού τομέα Ωνασείου, είχε τίτλο « Η Καλή Χοληστερόλη, η Κακή και τα Τριγλυκερίδια», όπου η ομιλήτρια με την τεράστια εμπειρία της στο χώρο των Λιπιδίων, κατάφερε να δώσει τις σαφέστερες κατευθυντήριες οδηγίες σε ένα τόσο σύμπλοκο και πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη της ανθρώπινης ζωής και υγείας ζήτημα.
Ανάμεσα στα θέματα καρδιολογίας ενηλίκων τοποθετήθηκε η ομιλία που αφορούσε τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, με θέμα «Αθλητισμός και συγγενείς καρδιοπάθειες», το οποίο ανέπτυξε ο Παιδίατρος- Παιδοκαρδιολόγος κος Χουρσαλάς Αθανάσιος. Δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσει ο κόσμος τα θέματα των καρδιακών φυσημάτων, του προαθλητικού ελέγχου και να νιώσει πως υπάρχει πλήρως στην Κορινθία η δυνατότητα διεκπεραίωσης οποιουδήποτε καρδιακού ζητήματος που αφορά τα παιδιά, αλλά ακόμα και πιο πολύπλοκων προβλημάτων που επιβάλουν συνεργασία με νοσοκομειακή δομή, όπως η Παιδοκαρδιολογική Κλινική και το Αιμοδυναμικό Τμήμα του Ωνασείου, ώστε η ενασχόληση με τον αθλητισμό να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Επανερχόμενοι στην καρδιολογία των ενηλίκων, ο κος Αθανάσιος Δρίτσας Καρδιολόγος, Συνθέτης, Αναπληρωτής Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα Ωνασείου, έχοντας ως θέμα «Η άσκηση ως ισοδύναμο φαρμάκων στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», ανέπτυξε ενδιαφέροντες εναλλακτικές δυνατότητες που συνεπικουρούν και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των καρδιολογικών φαρμάκων.
Ο τέταρτος ομιλητής, κος Θεμιστοκλής Μαούνης, Αναπληρωτής Διευθυντής Α΄ τμήματος Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας Ωνασείου, αναφέρθηκε στη «Σύγχρονη αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής», μιας από τις συνηθέστερες καρδιακές αρρυθμίες, με όσο το δυνατό πιο απλό και εύληπτο τρόπο.
Στη συνέχεια ο κος Ιακώβου Ιωάννης, Καρδιολόγος, Διευθυντής, Α’ τμήματος Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας Ωνασείου, ανέπτυξε το θέμα «Τι νεότερο στην επεμβατική καρδιολογία», όπου υπέδειξε τον τρόπο διόρθωσης ολικών χρόνιων αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων, αγγειοπλαστικές στελέχους και διορθώσεις βλαβών διχασμού με stent, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς και τη διαδερμική (χωρίς χειρουργείο) αντικατάσταση βαλβίδων, η οποία δημιουργεί σημαντικές προοπτικές στη βελτίωση της ποιότητας και του προσδόκιμου ζωής ανεγχείρητων ασθενών.