Αρχική Ν. Αργολίδος Η κυβέρνηση «αδειάζει» τις μεγαλοστομίες της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η κυβέρνηση «αδειάζει» τις μεγαλοστομίες της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η κυβέρνηση «αδειάζει» τις μεγαλοστομίες
της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ενός σκανδάλου μύρια έπονται… Ο κανόνας επιβεβαιώνεται με τον απαράδεκτο τρόπο που επέλεξε το «Σύστημα – Τατούλη» να διαχειριστεί τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο. Η απόκρυψη πολλών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέταξε η ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν είναι το μοναδικό κρούσμα. Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά «αξιοπερίεργα»:

• Καθυστερεί εντυπωσιακά η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ο απερχόμενος Περιφερειάρχης είχε δεσμευτεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι αυτό θα είχε γίνει το αργότερο μέχρι τις 25 Μαρτίου.
• Αντ’ αυτού, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 21 Μαρτίου, επιτρέπεται στους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ Φυλής για απροσδιόριστο ακόμη χρόνο! Ακόμα καλεί τον φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Περιφέρειας να μεριμνήσει για την έκδοση άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου για να υποδεχτεί, μετά την Φυλή, τουλάχιστον τα απορρίμματα των 2 παραπάνω Δήμων.
• Επίσης η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ με επιστολή την 1η Απριλίου, ζητά να επικαιροποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 ο ισχύων Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το απίστευτο αυτό αλαλούμ αντιφατικών κινήσεων επιβεβαιώνει πως το πολυδιαφημισμένο «έργο», που προωθεί η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, βρίσκεται «στον αέρα». Στις μεγαλόστομες αόριστες υποσχέσεις του κ. Τατούλη, το ΥΠΕΚΑ απαντά αναβάλλοντας την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων. Η κυβέρνηση, μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο, δρομολογεί «λύσεις» σαν αυτήν της… αξιοποίησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Ξυλοκάστρου. Καθυστερημένα κατάλαβαν ότι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Κι όλα αυτά γιατί κυριάρχησαν στο διαγωνισμό τα συμφέροντα των εμπλεκομένων εταιρειών και όχι του κοινωνικού συνόλου.

Η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» έχει δεσμευτεί ότι τα σχέδια ΤΕΡΝΑ-Τατούλη θα ανατραπούν. Σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε καταθέσει, απόλυτα συμβατή με τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας, τοποθετείται στη σωστή βάση το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά.