Αρχική Χωρίς κατηγορία Μέρα Γιορτής η 8η Απριλίου για τους τσιγγάνους – Καθάρισαν τον καταυλισμό...

Μέρα Γιορτής η 8η Απριλίου για τους τσιγγάνους – Καθάρισαν τον καταυλισμό στα Εξαμίλια (photos)

«Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Τσιγγάνοι (Ρόμα, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

tsigganoi2

Φέτος, στις 8 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Των Ρομά), στον οικισμό των Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας, έγινεκάτι που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα. Η Κιβωτός Των Παιδιών – Ελλάδα σε συνεργασία με τον νέο σύλλογο «Ρομανί Ελπίδα» και με την στήριξη του Δήμου Κορινθίων καθώς και άλλων συλλόγων όπως ο «Αθλητικός Όμιλος Ρομά» κα. Καθάρισαν τον οικισμό και την γύρω περιοχή.

tsigganoi3

Ο ολοκαίνουριος σύλλογος «Ρομανί Ελπίδα» με πρόεδρο και ιδρύτρια την κυρία Σοφία Σούτα και με μέλη από τους οικισμούς Ρομά των Εξαμιλίων και από του Ζευγολατιού αντίστοιχα, είχε ως πρώτο του στόχο να δράσει για τον σκοπό αυτό. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Των Ρομά αποφασίσαμε φέτος να μην γιορτάσουμε με μουσική και χορό αλλά να κάνουμε μια γιορτή για το περιβάλλον».

tsigganoi4

Φωτογραφίες: vas- val