Αρχική Ν. Αρκαδίας Περιοδεία του Νίκου Γόντικα στην Καλαμάτα

Περιοδεία του Νίκου Γόντικα στην Καλαμάτα

Στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, στα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας και στο διοικητήριο περιόδευαν σήμερα 4/3/2014 ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Γόντικας, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Διασάκος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια Πελοποννήσου, στα πλαίσια της ετοιμασίας του ΚΚΕ για την πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει αύριο στις 7 το απόγευμα στην Καλαμάτα, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας με ομιλητή το Δημήτρη Κουτσούμπα Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
• Πιο συγκεκριμένα στη ΔΕΥΑΚ πριν περιοδεύσει στα συνεργεία και γραφεία, συναντήθηκα με το σωματείο των εργαζομένων όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:
«ΟιΔημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης ξεκίνησαν ως «κοινωφελής επιχειρήσεις» που διαχειρίζονται το νερό. Ο στόχος των τότε κυβερνήσεων ήταν να περάσουν στη συνείδηση του λαού ότι το νερό είναι εμπόρευμα και μάλιστα από τα πιο ακριβοπληρωμένα. Με τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, η τιμή του νερού εκτινάχτηκε στα ύψη, αφού νέα τέλη προστέθηκαν στην αξία του νερού που καταναλώνεται. Παράλληλα δημιουργήθηκε πεδίο δόξης λαμπρό για να εφαρμοστούν ελαστικές σχέσεις απασχόλησης στους εργαζόμενους. Με τον «Καλλικράτη» διευκολύνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Έχουμε πλέον μεγαλύτερη συγκεντροποίηση και παραχώρηση τομέων της ΔΕΥΑΚ σε εργολαβικές εταιρείες. Στις περισσότερες ΔΕΥΑ άρχισε πλέον η συντήρηση των δικτύων να παραχωρείται στους εργολάβους, επόμενος στόχος είναι να εργολαβοποιηθούν η λειτουργία των βιολογικών, η καταγραφή υδρομέτρων κοκ».
Από τη συζήτηση με το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ που κινείται σε ταξική κατεύθυνση και είναι συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ αποδείχτηκε οτι οι εργαζόμενοι μέσα από πολύχρονους αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα.
Όλοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι η μη αμείβονται με την επιχειρησιακή τους Σύμβαση και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Κρατάνε με τα δόντια την συντήρηση και λειτουργία του Βιολογικού και την Συντήρηση και λειτουργία των δικτύων Αποχέτευσης. Έχουν υπογράψει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών και αποδοχής των μνημονίων. Έχουν έλθει σε επαφή με την επιτροπή ανέργων των οικοδόμων και παρεμβαίνουν ώστε κανένας άνεργος να μην μείνει χωρίς νερό. Χωρίς η πλειοψηφία των εργαζομένων του Σωματείου να συμφωνεί με το ΚΚΕ σε όλα τα ζητήματα, εκτιμά όμως ότι, η ενίσχυση της δύναμης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες (ΔΉΜΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ), θα λειτουργήσει θετικά για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Τέλος το Σωματείο ζήτησε την συνδρομή του Γόντικα,, ώστε οι εργαζόμενοι και ο εργαζόμενος Λαός της πόλης συνολικά να απαλλαγή από το αστικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Βιολογικό πού στοιχίζει για τον εργαζόμενο Λαό 50.000 ΕΥΡΏ τον μήνα.
Τέλος το Σωματείο κατάγγειλε την πολιτική ομηρία της ΔΕΥΑΚ, με τις δήθεν οφειλές της ΔΕΥΑΚ προς τον Δήμο. Χρησιμοποιώντας αυτό το φτιαχτό χρέος πού έγινε σκανδαλωδώς και μονομερώς από τον Δήμο, χάρισε δωρεάν αποχετευτικό δίκτυο σε περιοχή όπου στεγάζεται ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μέσης εκπαίδευσης νότια του βιοτεχνικού πάρκου.
• Στους εργαζόμενους της περιφέρειας που δουλεύουν στο διοικητήριο περιόδευσε στις 11μμ.
Ο Νίκος Γόντικας επισήμανε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της στέλνει στον Καιάδα της ανεργίας και της φτώχειας μαζικά τους εργαζόμενους, ενώ το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και της Περιφέρειας γίνονται για να ιδιωτικοποιηθούν «αντικείμενά» τους, που είναι «φιλέτα» και διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, για να εξασφαλιστούν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα καρπωθούν τα προγράμματα. Τόνισε ότι οι 15.000 απολύσεις στο δημόσιο υπηρετούν το στόχο για δημιουργία πιο αντιδραστικού και πιο αποτελεσματικού κράτος για την εξουσία και την κερδοφορία του κεφαλαίου, με εργαζόμενους φοβισμένους, χωρίς δικαιώματα. Το ΚΚΕ παλεύει να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
• Σε παρέμβασή του σε εργαζόμενους με πεντάμηνη σύμβαση δήλωσε:
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν κενά των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, αποδεικνύοντας πως οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν έγιναν γιατί υπήρχε πλεονάζον προσωπικό. Τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούνται σαν όχημα για να χτυπηθεί η σταθερή εργασία, η δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, για να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης. Ξεκινούν από το δημόσιο τομέα και επεκτείνονται στον ιδιωτικό, για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους αυτούς και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια, ασθένεια από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Κυβέρνηση, εργοδοσία, στελέχη του ΟΑΕΔ έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους ότι δεν έχουν το δικαίωμα στην απεργία, στην οργάνωση του αγώνα για την ίδια τους τη ζωή. Ο Νίκος Γόντικας τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ βρίσκονται δίπλα στους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους για δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.