Αρχική Χωρίς κατηγορία Μαζικό και μαχητικό το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα

Μαζικό και μαχητικό το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα

Πλημμύρισε η Αθήνα από τους χιλιάδες αγρότες που συμμετείχαν στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο. Οι αγρότες ενωμένοι με εργάτες, νεολαίους, αυτοαπασχολούμενους και γυναίκες καταδίκασαν την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά και της εργατικής τάξης συνολικά.

Αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας, από Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βάθης και πορεύτηκαν ως τη Βουλή, όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό της Συντονιστικής επιτροπής των αγροτικών μπλόκων, το οποίο ανέγραφε το σύνθημα: «Παλεύουμε ενάντια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα μας». Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα: «Μας θέλουν φοβισμένους με κάτω το κεφάλι, εμείς τους απαντάμε με οργάνωση και πάλη», «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, πίσω δεν κάνει η αγροτιά», «Αγρότη πολέμα δε θα σου μείνει στρέμμα», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Μετά τα αγροτικά μπλόκα ακολουθούσαν τα μπλόκα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ οι οποίοι είχαν καλέσει σε μαζική συμμετοχή. Με συνθήματα: «Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Εργάτες, αγρότες συμμαχία, στων μονοπωλίων τη δικτατορία» εξέφρασαν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης

Νωρίτερα στην πλ. Βάθης, την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. (Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία).

Επιπλέον στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Μανώλης Καραντούσας πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τροφίμων-Ποτών-Γάλακτος, ο Νίκος Αγγέλου από την ΠΑΣΥ Αργολίδας, από το μπλόκο στο Ανυφί, η Κάτια Κρόκου από το προεδρείο της ΟΓΕ, ο Κώστας Τζέλλας από το μπλόκο της Νίκαιας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας, ο Χρήστος Κάμτσης από το μπλόκο της Πέλλας, ο Κώστας Κούρκουλος εκπρόσωπος της ομοσπονδίας υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος από τη Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Επίσης αγρότες από το Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης, από το μπλόκο του Κάστρου της Βοιωτίας και από το Σωματείο εργαζομένων στην «Coca – Cola» στη Θεσσαλονίκη που σήμερα κλείνουν 5 μήνες απεργίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής αγροτικών τραγουδιών ο Θωμάς Μπακαλάκος, ερμήνευσε τραγούδια από τα «Αγροτικά».

Στην πλατεία Ομόνοιας συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενοι, κάτω από τις σημαίες των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ και με πορεία κατευθύνθηκαν προς την πλ. Βάθης ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές των αγροτών και εκφράζοντας την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. (Δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα από την πορεία).

Οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα, που διαρκεί κοντά ένα μήνα, με στόχο να δυναμώσουν την πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, με αιχμή αυτά που αφορούν το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Η συμμετοχή μεγάλη – Εκδηλώνεται έμπρακτα και αποφασιστικά η λαϊκή αλληλεγγύη

Αγρότες από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έδωσαν το «παρών». Έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν από μια σειρά νομούς, ενώ συμμετέχουν και οι αγρότες από Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική και Ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και την Κοζάνη (μπλόκο γέφυρας Σερβίων), Φλώρινα και Καβάλα.

Πολύ μαζική και μαχητική και η συμμετοχή των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, που αποτελούνταν από αγρότες όλης της Θεσσαλίας. Δεκάδες πούλμαν μετέφεραν τους αγρότες από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Μαζική η συμμετοχή και των αγροτών της Πελοποννήσου στο συλλαλητήριο, από τα μπλόκα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής στα διόδια του Ισθμού στην Κόρινθο. Έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ στο μπλόκο στο Ανυφί θα γίνει μεγάλο γλέντι την Τσικνοπέμπτη.

Και οι αγρότες της Στερεάς, με πούλμαν που δρομολόγησαν από περιοχές της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και αγρότες κυρίως από τη Βορειοκεντρική Εύβοια, οι οποίοι και αυτοί είχαν δρομολογήσει πούλμαν.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συμμετοχή των αγροτών από τα μπλόκα της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας (Πρέβεζα, Αγρίνιο, Θεσπρωτία), καθώς πέρα από τα γνωστά μπλόκα συμμετείχαν και αγρότες της Άρτας με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και αγρότες και κτηνοτρόφοι από Χανιά και Ηράκλειο.