Αρχική Χωρίς κατηγορία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: Η Περιφέρεια είχε δει την Μ.Π.Ε της ΤΕΡΝΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ: Η Περιφέρεια είχε δει την Μ.Π.Ε της ΤΕΡΝΑ

-Η παραδοχή έρχεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλο ο οποίος εκθέτει τον Π.Τατούλη που διαρρήγνυε τα ιμάτια του πως «δεν γνώριζε»

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η πολιτική που είχε χτίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου γύρω από το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της προσωρινής αναδόχου των απορριμμάτων ΤΕΡΝΑ για τα σημεία στα οποία προτίθετο να τοποθετήσει εγκαταστάσεις. Ο Περιφερειάρχης διαρρήγνυε τα ιμάτια του εβδομάδες τώρα – και μετά τις μεγάλες αντιδράσεις στην Καλλιρόη της Οιχαλίας για την δημιουργία εργοστασίου 200 μέτρα από τον οικισμό- πως δεν γνώριζε τα σημεία, πως δεν είχε δει την Μ.Π.Ε , πως εκείνη είχε καταρτιστεί από την προσωρινή ανάδοχο και είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση.
Αυτήν λοιπόν την θέση γκρέμισε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και μάλιστα τρις , ο στενός συνεργάτης του Πέτρου Τατούλη και Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες, εν τη ρύμη του λόγου και κάτω από το πάθος της προάσπισης των ημερών και των έργων της περιφερειακής αρχής, παραδέχτηκε πως η μελέτη ήτο γνωστή, πως την είχε δει, πως την γνώριζε! Ιδού το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των λεγομένων του Τάσου Χειβιδόπουλου: «Αυτή την στιγμή υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Έχει συγκεκριμένα πράγματα να κάνει και τα κάνει, δηλαδή έχουν κατατεθεί εγγυητικές, έχουν κατατεθεί οι χώροι, προχωράμε, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εγκριθεί ή όχι η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων σας λέω εκ των προτέρων ότι είναι μια καταπληκτική δουλειά και στο ζήτημα της μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και εγώ την έχω δεν την μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, δεν ξέρω η κυρία Γιαννακοπούλου αν την είχε δει, εγώ την έχω δει για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Και σας λέω λοιπόν ότι πραγματικά υπάρχουν απαντήσεις σε πάρα πολλά πράγματα!»
Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από αυτήν την παραδοχή , η οποία λένε οι πληροφορίες έφερε μεγάλη αναστάτωση στην περιφερειακή αρχή -η συνέντευξη όμως είχε μεταδοθεί και η ατάκα είχε παιχτεί- είναι πολύ σοβαρά και έχουν να κάνουν με τους λόγους που επέλεξε η αρχή να αποκρύψει την γνώση της ΜΠΕ , αν και μετά τον ξεσηκωμό στην Οιχαλία ο λόγος είναι προφανής…

Ο Αντιπεριφερειάρχης στο ίδιο σημείο της συνέντευξης του έβαλε εναντίον της Μεσσήνιας Νάντιας Γιαννακοπούλου η οποία στο άκουσμα της θέσης της Οιχαλίας είχε διατρανώσει την αντίθεσή της στην δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν θα υπογράψει την ΜΠΕ από την θέση που κατέχει στο ΥΠΕΚΑ ως γενική γραμματέας. Ο Τάσος Χειβιδόπουλος καταλόγισε στην κυρία Γιαννακοπούλου «πολιτικό όφελος». «Εγώ αν ήμουνα στην θέση της κυρίας Γιαννακοπούλου και εξέφραζα την αντίθεση μου για αυτό το πράγμα και ο τρόπος που τον εξέφρασε να το πω επιεικέστατα άκομψο και θα εξηγήσω τι εννοώ. Όταν είσαι γενικός γραμματέας ενός υπουργείου , είσαι ένας ανώτερος μετακλητός υπάλληλος του κράτους, ξεκάθαρα πράγματα, αυτό είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου. Άρα λοιπόν θα είσαι υποχρεωμένος να εφαρμόσεις συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, να μιλάμε για πράγματα τα οποία ακόμα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου δεν τα έχει δει, μιλάω για την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και να εκφράζεις την άποψη ότι εγώ αυτό το πράγμα δεν το υπογράφω, όταν δεν υπογράφεις κάτι ως ανώτερος μετακλητός υπάλληλος παραίτησε από την θέση σου και δεν υπογράφεις τίποτα. Το θεωρώ πολιτικά άκομψο εντελώς. Δηλαδή, θεωρώ ότι ο μόνος λόγος είναι η αποκόμιση πολιτικού οφέλους.»

Μετά τον Πουλοκέφαλο και ο Χειβιδόπουλος
Και ενώ πρόσφατη είναι η αναφορά του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πουλοκέφαλου περι ελλείμματος στον τομέα της ενημέρωσης (φύλλο Παρασκευής της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΑ), έρχεται να προστεθεί και αυτή του Τάσου Χειβιδόπουλου. «Είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τέτοια πρωτοβουλία και όποιος το είδε, εγώ δέχομαι την καχυποψία των πολιτών , αλλά απαιτώ έναν ανοιχτό διάλογο για αυτό τα ζήτημα. Εκεί ίσως να υστερούμε εμείς και πιθανότητα και ο ανάδοχος. Στην περιοχή της Οιχαλίας θα έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαίτερη παρουσίαση και θα γίνει αυτό το πράγμα, ο περιφερειάρχης όπως γνωρίζατε όλοι λέγανε ότι θα κρυφτεί , δεν θα παρουσιαστεί από την προηγούμενη μέρα από το περιφερειακό συμβούλιο βρέθηκε στην Οιχαλία και μίλαγε με τους κατοίκους. Η επιλογή της ιδιωτικής χωροθέτησης έγινε με βάση τα παραδείγματα του παρελθόντος και είναι μαύρα παραδείγματα. Σας θυμίζω την Κερατέα, σας θυμίζω την πρώτη εκτίμηση την Φιλή, σας θυμίζω οτιδήποτε υπάρχει στην χώρα και οπουδήποτε ένας κρατικός μηχανισμός, πηγαίνει και καταδεικνύει έναν συγκεκριμένο χώρο, μετά αρχίζουν τα πολιτικά. Δηλαδή με πιέζει ο Χ παράγοντας, με πιέζει ο Β παράγοντας, με πιέζει ο δήμαρχος , με πιέζει ο πρόεδρος του χωριού. Για αυτό λοιπόν επιλέξαμε έναν νέο τρόπο, που να είναι ιδιωτική η χωροθέτηση, που να είναι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένες αποστάσεις, συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία προβλέπονται στον διαγωνισμό και αποτυπώνονται στην μελέτη περιββαντολλογικού ενδιαφέροντος.