Αρχική Χωρίς κατηγορία Γ.Πουλοκέφαλος «Δεν μπορούμε να πάμε με θολό τοπίο στις εκλογές, έπρεπε...

Γ.Πουλοκέφαλος «Δεν μπορούμε να πάμε με θολό τοπίο στις εκλογές, έπρεπε να ζητήσουμε μόνοι μας να έρθει ο έλεγχος»

– Ξεσπά ο Πρόεδρος του Π.Σ Πελοποννήσου υπό το βάρος των καταγγελιών και των δημοσιευμάτων και παραδέχεται πως εν τέλει «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό»

Ευθύς στον λόγο του, έτσι άλλωστε μας έχει συνηθίσει απ όταν μπήκε στα κοινά της Πελοποννήσου (πρότερα τον γνώριζαν οι Λάκωνες ως επί το πλείστον), ξεκάθαρος και… λακωνικός εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος μην διστάζοντας να θέσει επι των τυπων τον ηλον, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως παραμένει αυτοδιοικητική μονάδα με άποψη και θέσεις , ένα στέλεχος της περιφερειακής αρχής που δεν έχει στοιχηθεί και ομαδοποιηθεί στην γραμμή της πλειοψηφίας όπως άλλοι συνάδελφοί του οι οποίοι έχουν χάσει θα έλεγε κανείς την φωνή τους.

Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος κατέγραψε και τα πλην της περιφερειακής αρχής, σημείωσε και τα μειονεκτήματά της αν και της προσέδωσε το ελαφρυντικό της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης την οποίαν έπρεπε να σηκώσει στις πλάτες της και να την κάνει να περπατήσει σωστά, τι κι αν εν τέλει εκείνη «τρέκλισε». «Ξεκινήσαμε με όραμα και πρόγραμμα να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά της περιφέρειας. Ήρθαμε ως νέος θεσμός όχι να μηδενίσουμε αλλά βάλαμε τα αυτοδιοικητικά δεδομένα σε ένα άλλο πλάνο .Είμαστε στα εφηβικά χρόνια του Καλλικράτη ο οποίος πλέον ωριμάζει !Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων όσο θα θέλαμε, είναι μειωμένο στο 40%, υπάρχει το ΕΣΠΑ όμως 368 εκατομμύρια για την περιφέρεια μας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με προβλήματα, δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες και εκεί υπήρχε ζήτημα . Η αιρετή περιφέρεια είχε ένα δρόμο μεγάλο να τρέξει, να ωριμάσει μελέτες ,εκεί ίσως υπάρχουν παραλείψεις είμαστε εδώ να δεχτούμε την κριτική, όμως στα δεδομένα της Πελοποννήσου προχωρήσαμε και κάναμε το κρίσιμο βήμα για να περάσουμε μπροστά . Και όταν θα κάνουμε ταμείο νομίζω ότι θα έχει πρόσημο θετικό σε όλους τους τομείς» είπε ο Πρόεδρος.

Τα δημόσια έργα, ο τρόπος που αυτά δίνονται, η εμπλοκή των εταιριών της οικογένειας του Περιφερειάρχη αποτέλεσαν κομμάτι των ερωτήσεων στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος παραδέχτηκε πως υπάρχουν «αεριτζήδες», πως το πλαίσιο των δημοσίων έργων είναι σαθρό, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του αδερφού του Περιφερειάρχη να παίρνει έργα, όπως έπαιρνε και πριν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά παραδέχτηκε στην δημοσιογραφική παραίνεση «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό» πως ναι , το νόμιμο τελικά δεν είναι και ηθικό, κατακρημνίζοντας θα έλεγε κανείς τις τόσες και τόσες αναφορές και κορώνες της αντιπεριφερειάρχου Ντίνας Νικολάκου οποία προτάσσει πάντα τη νομιμότητα , αφήνοντας στο περιθώριο το ηθικό κομμάτι των πραγμάτων. «Γίνεται πολύ συζήτηση για το θέμα αυτό στην Περιφέρεια μας, είμαι μηχανικός και έτσι θα σας μιλήσω . Η κοινωνία των εργολάβων δεν είναι κοινωνία αγγέλων σε κάθε κλάδο υπάρχουν καλοί και κακοί. Γι αυτό βλέπουμε σε εργολαβίες ανθρώπους που πάνε σε δημοπρασίες με το φάκελο υπό μάλης αλλά παίρνουν το κατιτίς και φεύγουν. Εκεί φταίει το πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων , γίνεται με λάθος τρόπο, δεν έχει βρεθεί ο τρόπος οι αεριτζήδες να μένουν απ έξω. Πολλές εργολαβίες φτιάχνονται στους διαδρόμους , είναι νοσηρά φαινόμενα αυτά που και ως τεχνικό επιμελητήριο τα έχουμε καυτηριάσει. Όμως υπάρχουν και έργα με μειωμένο τιμολόγιο και πρέπει να το πούμε ,εκεί εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να δώσεις μεγάλη έκπτωση ,είναι στο παιχνίδι και αυτά. Κάθε εργολαβία έχει δικούς της κανόνες και πρέπει να την βλέπουμε ξεχωριστά, δεν είναι όλα καλώς καμωμένα , το νόμιμο δεν είναι και ηθικό ναι. Το πλαίσιο είναι σαθρό , πρέπει να διορθωθούν γιατί κανένας νόμος με τις αναθέσεις δεν έλυσε το πρόβλημα. Στο ερώτημα για τον αδερφό του περιφερειάρχη, εκεί είναι ένα ζήτημα .Ο Βασίλης Τατούλης που έχει την ΚΑΣΤΑΤ είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προϋπήρχε της αιρετής διοίκησης , δραστηριοποιείτο χρόνια στις κατασκευές, συνεπώς αγωνίζεται να υπάρξει, πρέπει να πάρει έργα . Αν έχουν δοθεί με χαριστικές εκπτώσεις έργα; το έχει πει και ο περιφερειάρχης αν κάποιος έχει στοιχεία ο εισαγγελέας είναι εκεί . Εγώ νομίζω ότι στο πολιτικό παιχνίδι λέγονται πολλά, κάποια είναι θεμιτά και κάποια ξεπερνάνε τα όρια. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν χαριστικές , νομίζω ότι όσοι κάνουν τους διαγωνισμούς δεν νομίζω ότι χαρίζονται και δεν πρέπει να χαριστούν επειδή εί¬¬¬ναι αδερφός ή συγγενής του περιφερειάρχη ,όποιος έχει όμως στοιχεία ας πάει στον εισαγγελέ¬¬¬α»

Ο Πρόεδρος ταράζοντας τα «ιδεώδη» νερά της μυθικής Πελοποννήσου και καταλαβαίνοντας πως όλα όσα έχουν δημιουργηθεί κάτω από τις καταγγελίες περί έργων και διαδικασιών ,δημιουργούν πρόβλημα όχι στην μυθική αλλά στην «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ» (εκλογές γαρ) ξεκαθάρισε πως ο έλεγχος (αφορμή του κλιμακίου που έφτασε στις υπηρεσίες της περιφέρεια προ μηνός) έπρεπε από την ίδια την αρχή να έχει ζητηθεί ώστε να υπάρξουν απαντήσεις ακριβείς στα ζητήματα που τίθενται και ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου το οποίο ακόμα και σήμερα υπάρχει δεδομένης της πρακτικής του Περιφερειάρχη να αντικαθιστά την ουσία με «πολιτικές κορώνες». «Επειδή υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα με έργα και δημοσιεύματα και ελεγκτές να μην είχαν έρθει εμείς να τους ζητήσουμε να έρθουν να ελέγξουν και να τελειώσουμε. Αν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος θα πάμε με αυτό το νεφελώδες κλίμα; Όχι δεν πρέπει. Να γίνουν έλεγχοι!»

Τέλος ο Πρόεδρος μιλώντας για τα απορρίμματα , τα σχέδια της αρχής και τις αντιδράσεις εντόπισε έλλειμμα. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο πρέπει να μπει φραγμός. Και για να πάμε στην μετά ΧΑΔΑ εποχή πρέπει η κοινωνία να ξέρει. Χρεώνω στην περιφέρεια έλλειμμα ,δεν έχουμε ενημερώσει τι θα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση που επαγγελλόμαστε και γι αυτό υπάρχουν αντιδράσεις».