Αρχική Χωρίς κατηγορία Ο Δημήτρης Μαραβέλιας “εξομολογείται” στον Τρ. Σωτηρόπουλο: Πολιτική μου Ιθάκη η Πελοπόννησος!

Ο Δημήτρης Μαραβέλιας “εξομολογείται” στον Τρ. Σωτηρόπουλο: Πολιτική μου Ιθάκη η Πελοπόννησος!

– Το όνομά του είναι ανάμεσα στα 5 που έχει στην διάθεσή του ο Αντώνης Σαμαράς για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Ο Δημήτρης Μαραβέλιας στην 1η του συνέντευξη στην Πελοπόννησο, στο supertv και στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και τον Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο μιλά για την πιθανή υποψηφιότητα και.. όχι μόνο!

Δημ: Σας έχω ακούσει συνεχώς να λέτε ότι η μεγάλη σας αγάπη είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, γενικότερα η αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα να μου πείτε με ποια αφορμή το λέτε αυτό και τι σας ελκύει σε αυτό τον θεσμό που υπηρετείτε πιστά τόσα χρόνια.

Δημ.Μαραβέλιας: Η αυτοδιοίκηση δίνει την δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους που έχουνε το πάθος για την δημιουργία να δουν τα αποτυπώματα τους , το ίχνο τους. Ξέρετε είναι πολύ σπάνιο για έναν που ασχολείται με τα πολιτικά, με τα πολιτικά δρώμενα θα έλεγα να έχει την τύχη και την ευτυχία να έχει δει το έργο του ολοκληρωμένο. Ελάχιστοι είναι αυτοί και πάρα πολλοί οι πολιτικοί που το έχουνε κατορθώσει. Στην αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολύ πιο εύκολο σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή να κάνεις τον σχεδιασμό και να κάνεις και την υλοποίηση. Και αυτή η χαρά της δημιουργίας, η χαρά να μάχεσαι καθημερινά να φτιάξεις , να δημιουργήσεις να κάνεις κάτι καλύτερο ή έστω και να συντηρήσεις το υπάρχον δίνει αυτή την ιδιαιτερότητα που κάνει πιο ελκυστική κατά την άποψη μου την ενασχόληση με τα δημοτικά δρώμενα ή με αυτά που θα συνοψίζονται με τα αυτοδιοικητικά. Είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο βαθμό.
marabelias_triantafylos

Δημ:Πως αντιμετωπίζεται εσείς το θέμα των σκουπιδιών; Ένα θέμα το οποίο όχι απλά καίει την περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματικά την τσουρουφλίζει.

Δημ.Μαραβέλιας: :Το βλέπω από την συμμετοχή μου στην ΚΕΔΕ είναι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα. Είχαμε και το καλοκαίρι αν θυμάμαι καλά ή την προηγούμενη άνοιξη την παραίτηση του δημάρχου Κρανιδίου για τα θέματα της διαχείρισης. Δυστυχώς αν θέλετε εκεί, δεν είχαμε αλληλέγγυο το κεντρικό κράτος. Θυμάμαι από το 2003, όταν για την Αττική, για τον γενικό χωροταξικό σχεδιασμό, επί Βάσως Παπανδρέου υπουργού και έχουμε τώρα 2013, 10 χρόνια που ακόμα και σε επίπεδο Αττικής που μένει ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουνε υλοποιηθεί οι σχεδιασμοί. Και δυστυχώς εκεί και δικαιώνομαι , δεν λειτούργησε κάτω από τις συνθήκες που θα έπρεπε και οι λύσεις που έδιναν μέσα από τις περιφέρειες. Αναγκάστηκε ο κύριος Σγουρός καλώς ή κακώς να παραιτηθεί από τον ενιαίο σύνδεσμο διαχείρισης σκουπιδιών την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό όμως ένας διορατικός άνθρωπος θα έβλεπε ότι θα συμβεί. Εκεί αν θέλετε την προσωπική μου άποψη που έχω αποκτήσει και από την εμπειρία που έχω κυρίως από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, θα έπρεπε με διαδημοτικές συνεργασίες και όχι σε επίπεδα περιφέρειας να γίνεται ο σχεδιασμός.
marabelias2

Δημ: Το περιφερειακό συμβούλιο ανέθεσε σε μια ανάδοχο εταιρεία το θέμα της χωροθέτησης και ουσιαστικά εκχώρησε το δικαίωμα που είχε η περιφέρεια να χωροθετήσει τους χώρους που θα εγκατασταθούν τα εργοστάσια διαχείρισης στερεών αποβλήτων και το εκχώρησε σε μια ιδιωτική εταιρεία. Αυτό δεν έχει γίνει σε άλλη περιφέρεια και μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

Δημ.Μαραβέλιας: Δεν το ξέρω ακριβώς το τι έχει γίνει. Αυτό που όμως όφειλε να γίνει είναι να προκύψουν όλα αυτά τα αποτελέσματα κάτω από συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων , του περιφερειάρχη και όλων των εμπλεκομένων φορέων. Εγώ δεν είμαι κατανάγκη αντίθετος να εκχωρηθούν τα σκουπίδια σε ιδιώτες, η διαχείριση των σκουπιδιών. Πρέπει να λειτουργήσουμε κάτω από καινούργιες συνθήκες , ξέρετε πολύ καλά ότι είχαμε αγκυλώσεις πολλές φορές και εμείς αν θέλετε εμείς οι αυτοδιοικητικοί που προερχόμαστε από μια φιλελεύθερη παράταξη και είχαμε ένα διαφορετικό ορίζοντα ενεργειών. Ότι συμπράξεις δημοσίου , ιδιωτικού τομέα ή αν θέλετε δημοτικής εξουσίας. Είτε σε επίπεδο πόλης , είτε σε επίπεδο περιφέρειας είναι κατά ανάγκην άσχημες , αλλά θα πρέπει να είναι νόμιμες, απόλυτα διαφανείς και να έχουνε προκύψει κάτω από ώριμες συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θεωρώ με την εικόνα που έχω ότι πολλές φορές οι περιφερειάρχες λειτουργούν αυτοκρατορικά σε σχέση με τους δημάρχους. Έξω από την Αθήνα, έξω από την Κόρινθο, έξω από την Τρίπολη. Γιατί έχει δημιουργηθεί αν θέλετε και αυτό ήτανε πάλι από τα μειονεκτήματα του Καλλικράτη, ένα κενό αλληλεγγύης και συμπόρευσης της συνεργασίας πραγματικής μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού , δημιούργησε μια απόσταση και εγώ χαρακτηριστικά το λέω ότι ο Καλλικράτης έφτιαξε πλυδίους και πατρικίους στην αυτοδιοίκηση. Ακούγετε κάπως περίεργα το καταλαβαίνω, αλλά η σύμπραξη πρώτου και δευτέρου βαθμού δεν έχει λειτουργήσει κατά την άποψη μου και αυτό δημιουργεί κενά και στην καθημερινότητα μας και τα εισπράττει και ο πολίτης.
tatoylis_maravelias

Δημ:Ποια τα επόμενα μελλοντικά σας σχέδια. Έχω αρκετά δημοσιεύματα που σας φέρνουν ως υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Δήμαρχος και Λάκωνας η πιθανή λύση Σαμαρά για την περιφέρεια Πελοποννήσου, στα ονόματα που παίζουν για την περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρετε το όνομα σας πρώτο. Θα ήθελα να μου πείτε. Έχουν βάση αυτά τα σενάρια;

Δημ.Μαραβέλιας: Εγώ με απόλυτη ειλικρίνεια, θέλω να σας πω το εξής. Εγώ θέλω να είμαι χρήσιμος, έχω όπως σας είπα σαφή ιδεολογική αναφορά , η μεγάλη μου αγάπη δεν το κρύβω είναι η Πελοπόννησος. Η Τροία μας πολλές φορές η καθημερινότητα μας μπορεί να είναι στην Αθήνα, μπορεί να είναι οπουδήποτε αλλά όλοι ψάχνουμε για την Ιθάκη μας. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για οτιδήποτε και θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα ξαναπούμε.

Η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή “πρόσωπο με πρόσωπο” και προβάλλεται αυτήν την ώρα στο super