Αρχική Ν. Αργολίδος Μαζεύουν πορτοκάλια με 28 λεπτά στην Αργολίδα

Μαζεύουν πορτοκάλια με 28 λεπτά στην Αργολίδα

Η συγκομιδή πορτοκαλιών βρίσκεται στην αρχή της, όμως όλα δείχνουν ότι θα κυμανθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα. Οι τιμές που απολαμβάνουν αυτή την στιγμή οι παραγωγοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου κυμαίνονται μεταξύ 22 και 30 λεπτά το κιλό.

Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς, παραγωγοί και γεωπόνοι επισημαίνουν ότι οι τιμές αυτές δεν είναι ενδεικτικές της σεζόν αφού παραδοσιακά όταν ξεκινάει ο κύριος όγκος της συγκομιδής αυτές μειώνονται.

Αργολίδα

Την ίδια στιγμή ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας μας ενημερώνει για την περιοχή του: «η συγκομιδή είναι ακόμα στην αρχή της και αυτή την περίοδο συγκομίζουμε τις πρώιμες ποικιλίες Ναβαλίνα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις μας τη φετινή χρονιά σίγουρα δεν θα είμαστε σε χαμηλότερες τιμές από τις περσινές.

Σήμερα – στο ξεκίνημα της συγκομιδής – η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 25 με 28 λεπτά το κιλό η οποία θεωρείται μια ικανοποιητική τιμή.

Σχετικά με την παραγωγή αναμένεται επίσης αυξημένη σε σχέση με το 2012/2013, ενώ πολύ καλή είναι και η ποιότητά μας φέτος. Σε αυτό άλλωστε στηρίζουμε και τις εκτιμήσεις μας για καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι».

Λακωνία

Για την έναρξη της συγκομιδής πορτοκαλιών στην Λακωνία επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρο Μπλέτα. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι αυξημένη. Ωστόσο, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και η ανομβρία έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο όγκο της παραγωγής με μικρά σε μέγεθος πορτοκάλια ενώ πρόβλημα έχει και το χρώμα τους». Και προσθέτει: «Πιο έντονο το φαινόμενο είναι στη Σπάρτη ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα στη Σκάλα. Η τιμή παραγωγού στην έναρξη της συγκομιδής κυμαίνεται στα 25 με 30 λεπτά το κιλό ενώ αντίστοιχα πέρσι ήταν στα 20 με 25 λεπτά το κιλό. Εκτιμούμε ότι η τιμή θα σταθεροποιηθεί περίπου στα 18 με 25 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά τις εξαγωγές έχουν ξεκινήσει δειλά – δειλά σε χώρες των Βαλκανίων περισσότερο».