Αρχική Ν. Αχαΐας «Πρόσωπο με Πρόσωπο» ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Μ.Αγγελάκας

«Πρόσωπο με Πρόσωπο» ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Μ.Αγγελάκας

Πρόσκληση – πρόσκληση δημόσιου διαλόγου της περιφερειάρχες που θέλουν να απαλείψουν το «μακρύ χέρι» της αποκεντρωμένης από τα πόδια τους απηύθυνε ο Μ.Αγγελάκας για πολλοστή φορά μέσα από το super το βράδυ της Πέμπτης !
Της Χριστίνας Τσιορωτά
Ευθύς όπως άλλωστε συνηθίζει, και δίχως το βάρος του «πολιτικού κόστους» στους ώμους του εμφανίστηκε στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» του super ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας. Ο Γενικός υπεραμύνθηκε για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα της ύπαρξης του κράτους στην αυτοδιοίκηση «κόβοντας το βήχα» των φωνών – μεταξύ αυτών και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου που λένε πως η αποκεντρωμένη θα πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά της και να αφήνει απερίσπαστη την αυτοδιοίκηση να κάνει την δική της! «οι αποκεντρωμένες είναι το μακρύ χέρι του κράτους και οι ρόλοι είναι σαφείς με τις περιφέρειες. Η αυτοδιοίκηση είναι και αυτή κρατικός θεσμός, όλοι οι υπάλληλοι πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό μην τα ξεχνάμε αυτά, είναι δομές της δημόσιας διοίκησης» είπε ο Μανώλης Αγγελάκας πριν από λίγη ώρα στον Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο για να καλέσει ανοιχτά και πάλι τους… αντιφρονούντες σε έναν ανοιχτό – δημόσιο διάλογο! « Εγώ είμαι ο ελεγκτής νομιμότητος της αυτοδιοίκησης, των 3 περιφερειαρχών και των 52 δημάρχων και Δ.Σ. Δεν μπαίνουμε στην σκοπιμότητα δεν είμαστε «καπέλο» αλλά υπηρετούμε και εμείς τα συμφέροντα των πολιτών .Το κράτος έχει κρατήσει νερά, δάση, μετανάστευση, θέματα πλούτου της χώρας, τα λατομεία, αρμοδιότητες για τον εαυτό του και δεν θα τις παραχωρήσει ποτέ στην αυτοδιοίκηση .Έτσι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες! Και οι φωνές που το αμφισβητούσαν παλαιότερα έχουν τελειώσει. Οι αποκεντρωμένες Δημιουργήθηκαν το 2011 γιατί πρέπει να υπάρχει έλεγχος, δεν μπορούν να αφεθούν οι περιφερειάρχες ανεξέλεγκτοι αν και υποστηρίζουν πως υπάρχει έλεγχος. Πουθενά δεν έχει καταργηθεί και προκαλώ οποινδήποτε περιφερειάρχη σε δημόσιο διάλογο να αποδείξω τι συμβαίνει και στα 27 κράτη. Ο περιφερειάρχης είναι εκλεγόμενος, το κράτος είναι για πάντα! Οι υπάλληλοι έχουν ορκιστεί στο σύνταγμα. Το κράτος δεν έχει μικροπολιτικές σκοπιμότητες , οι περιφερειάρχες μπορούν να έχουν» κατέληξε ο Μ.Αγγελάκας.
Ο Γενικός κλήθηκε ν απαντήσει και στην τελευταία επίθεση του Περιφερειάρχη Τατούλη ο οποίος από την Κόρινθο του διεμήνυσε να κοιτάζει τη δουλειά του. Τι απάντησε; «Τον κ. Τατούλη τον ξέρω πολλά χρόνια ήμασταν και στον ίδιο χώρο, τον εκτιμώ είναι έξυπνος. Αλλά η λογική ο καθένας να κοιτάει τα δουλειά του δεν αρμόζει όταν μιλάει στον γενικό του κράτους.»
Το θέμα το ήξερα πολύ καλά(ΕΣΠΑ, Απορροφητικότητα και απεντάξεις) ,έχω άποψη, δεν είμαι γλάστρα ούτε και σιωπηλός. Μιλώ με τεχνοκρατικό επίπεδο και όχι με άλλο κριτήριο.
Στην Πάτρα φέτος και στο Ναύπλιο πέρυσι ήθελα να αφυπνίσω! Δεν μπορεί να λέει ότι διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και δεν λογοδοτώ! Υπάρχει γενική γραμματεία του ΕΣΠΑ συνεπώς εγώ θα συνεχίσω να λέω την γνώμη μου , μιλώ με δεδομένα και νούμερα όσο κι αν ενοχλεί. Είμαι εδώ για να κουβεντιάσω το θέμα με όποιον έχει αντίρρηση.»

Το ΕΣΠΑ η διαχείριση και οι φόβοι απένταξης
Ο Γενικός, δεδομένου του ντόρου που γίνεται για τις σχέσεις που διατηρεί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου αίτια ή αφορμή του ΕΣΠΑ , της απορροφητικότητας και τις διαφορετικές απόψεις που πρεσβεύουν οι δυο άντρες , ρωτήθηκε για τα νούμερα αλλά και για το ενδεχόμενο να χαθούν έργα. Επανέλαβε τους φόβους που πέρυσι στο Ναύπλιο και πριν από λίγες εβδομάδες στην Πάτρα εξέφρασε, στην συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης , φόβοι που έκαναν ένα βήμα παραπέρα, την παρέμβαση δηλαδή της Γενικής γραμματείας του ΕΣΠΑ η οποία θα απεντάξει έργα κόντρα στις διαθέσεις των περιφερειαρχών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μιλούμε για έργα άνω των 200 εκ ευρώ (αναλυτικό ρεπορτάζ για το ΕΣΠΑ και τα έργα που κινδυνεύουν να χαθούν φιλοξενείται σε άλλο σημείο της εφημερίδας). Ο Μανώλης Αγγελάκας πολλάκις επανέλαβε πως δεν θα απορροφηθούν όλα τα χρήματα, θεώρησε δε αδύνατο να απορροφηθούν από εδώ και στο εξής τα 6,5 δις που απομένουν για το σύνολο της χώρας. « Έχω καλές σχέσεις με όλους αλλά υπάρχει άλλη οπτική στο συγκεκριμένο θέμα. Θα ήθελα μεγαλύτερη απορρόφηση στο ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο, θα ήθελα και οι 3 να είναι πρώτες, αλλά είμαστε στη μέση και κάτω! Τι να κάνω; Να μην προσπαθήσω; Έχω δώσει εντολή να πριμοδοτούν οι υπηρεσίες μου κατά παρέκκλιση στα έργα ΕΣΠΑ. Θα χάσουμε 6,5 δις από το ΕΣΠΑ»

Μιλώντας για τον προκάτοχό του Τάσο Αποστολόπουλο, αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια που εκείνος έκανε στην πρώτη αποκεντρωμένη αποδεικνύοντας πως δεν είναι εκφραστής και οπαδός της πολιτικής «βρήκα καμένη γη». «Είναι κύριος με Κ κεφαλαίο και προσπάθησε ζώντας την μεταλλαγή της κρατικής περιφέρειας συνεπώς υπήρξαν μεγάλες δυσκολίες. Έκανε το καλύτερο δυνατό, βρήκα οργανωμένη κατάσταση δεν είμαι της καμένης γης.»

Να μην φοβούνται οι υπάλληλοι της αποκεντρωμένης

Τέλος έσπευσε να καθησυχάσει τους υπαλλήλους της αποκεντρωμένης από το άγχος των απολύσεων λέγοντας πως «οι υπάλληλοι της αποκεντρωμένης είναι το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και δεν έχουν λόγο να φοβούνται. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως ο Γενικός χαρίστηκε τουναντίον από τις αναφορές του έγινε φανερό πως έχει θέσει στόχο όλο το προσωπικό να εργάζεται για τις ώρες και το αντικείμενο που αμείβεται, δίνοντας βέβαια ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα. «Στην αποκεντρωμένη υπάρχουν στελέχη ικανότατα , βρήκα και τεμπέληδες και μη τακτικούς αλλά η γενική εικόνα είναι πως αν εμπνεύσεις την πυραμίδα, πηγαίνοντας πρώτος και φεύγοντας τελευταίος, όταν έχεις γνώσεις και δεν σαλιαρίζεις και φέρνεις κοντά τους πολίτες με το κράτος , μπορείς να κατορθώσεις να λειτουργήσεις το σύστημα. Έχουμε πολλά να κάνουμε αλλά έχω καλή ομάδα και συνεργάτες και τους ευχαριστώ. Έχουμε και ζιζάνια αλλά θα τα βάλουμε και αυτά να δουλέψουμε με το παράδειγμά μας. Σε αυτό που με αφορά προσπαθώ να λειτουργώ με δικαιοσύνη, δεν ξεχνώ ποια κυβέρνηση με τοποθέτηση όμως πορεύομαι με δίκαιο πνεύμα και δίκαιη κρίση».

Η εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» της Πέμπτης 7-11-13 θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ από το achaia channel