Αρχική Ν. Κορινθίας Βουλευτής από τα Δωδεκάνησα ρωτά για τα σκουπίδια της Κορινθίας – Οι...

Βουλευτής από τα Δωδεκάνησα ρωτά για τα σκουπίδια της Κορινθίας – Οι δικοί μας σιωπούν…

«Ερώτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Νομό Κορινθίας κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη, ύστερα από ενημέρωση που είχε από την πολιτευτή του Κινήματος, κα Γιώτα Μπάκα.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Διαχείριση απορριμμάτων στο νομό Κορινθίας».

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στο νομό Κορινθίας έχουν ξεσπάσει αψιμαχίες και υπάρχει έντονος προβληματισμός των πολιτών για το θέμα του κόστους διαχείρισης αποβλήτων που πρόκειται να βαρύνει τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της διαχείρισης αποβλήτων το κόστος θα ξεπερνά τα 60 περίπου ευρώ ανά τόνο αποβλήτων.

Επειδή η διαδικασία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που θα κατευθύνεται προς την εταιρεία διαχείρισης και έτσι θα μειωθεί σημαντικά και το κόστος, αφού λιγότεροι τόνοι απορριμμάτων σημαίνει μικρότερο κόστος για τους πολίτες.

Επειδή η κομποστοποίηση στους δήμους μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες.

Επειδή η οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση αποτελεί σύγχρονη μέθοδο αυτοδιαχείρισης οργανικών απορριμμάτων χωρίς κόστος και εφαρμόζεται στα πιο προηγμένα κράτη.

Επειδή με την ανακύκλωση θα δίνονται στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων μόνον απορρίμματα και όχι επαναχρησιμοποιούμενα υλικά μειώνοντας το κόστος που επιβαρύνει τον πολίτη.

Επειδή με την ανακύκλωση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών προστατεύεται το περιβάλλον και διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για την προώθηση της ανακύκλωσης στα σχολεία και στη δημιουργία κουλτούρας ανακύκλωσης και αυτοδιαχείρισης απορριμμάτων στους μαθητές;
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο για την ενημέρωση των πολιτών στα θέματα οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης και στα οφέλη τους;
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο ώστε να βοηθήσει τους δήμους να διευρύνουν την ανακύκλωση και κομποστοποίηση;».