Αρχική Ν. Αρκαδίας Εν εξάλλω οι κάτοικοι της Οιχαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Εν εξάλλω οι κάτοικοι της Οιχαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στο Περιφερικό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που έλαβε χώρα την Δευτέρα βρέθηκαν κάτοικοι της Καλαμάτας της Οιχαλίας προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεση σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Καλλιρρόη που θα δέχεται απορρίμματα από τη Μεσσηνία, την Γορτυνία και τη Μεγαλόπολη.
Οι κάτοικοι έφτασαν στην Τρίπολη με πούλμαν, καθώς και με τα αυτοκίνητα τους. Κρατούσαν μαύρες σημαίες και είχαν αναρτήσει πανό τα οποία έκαναν σαφές το ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στην περιοχή τους. Αρκετοί από τους κατοίκους φορούσαν και μπλούζες με συνθήματα όπως ‘’δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή της εύφορης γης μας σε σκουπιδότοπο’’.

Η συζήτηση διεξήχθη σε έντονους τόνους, με τους κατοίκους να αποδοκιμάζουν τον περιφερειάρχη κ.Τατούλη και να χειροκροτούν τους συμβούλους που εξέφραζαν τα προβλήματα της περιοχής όπως τα βιώνουν οι κάτοικοι και ήταν υπέρ του να μην γίνει η μονάδα στην περιοχή αυτή.

Κατά την συζήτηση του θέματος, τον λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι των κατοίκων. Αξίζει να αναφερθεί η θέση του κ.Διαγούπη Αντώνη, προέδρου του τοπικού συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: ‘’Μιλάνε όλοι για αποκέντρωση. Εμείς λοιπόν σαν νέοι άνθρωποι έχουμε επενδύσει στον τόπο αυτό και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.’’

Αμέσως μετά από τον κ.Διαγούτη, τον λόγο έλαβε η κ. Ελένη Αλιφέρη, εκπρόσωπος της διαπαραταξιακής επιτροπής της περιοχής, η οποία τόνισε με την σειρά της πως παρόλο που πιάστηκαν εξ απήνης, σύντομα θα συντάξουν τα επιχειρήματα τους, τα οποία θα είναι ακλόνητα όπως δήλωσε η ίδια και θα στηρίζουν απόλυτα και από κάθε πλευρά, την απόφαση τους να μην επιτρέψουν την δημιουργία μια ρυπογόνου επιχείρησης. Όπως την χαρακτήρισε, στην περιοχή τους.

Τέλος να αναφέρουμε πως αφού ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο περιφερειάρχης κ.Τατούλης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και μεταξύ άλλων δήλωσε: ‘’Δεν είπα ποτέ πουθενά ότι συμφωνώ με τη μία ή με την άλλη θέση. Ανακοίνωσα τις θέσεις που υπέβαλε η εταιρεία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Υποστηρίζω ενθέρμως το μοντέλο αυτό. Αυτό το έργο είναι αυστηρά περιβαλλοντικό. Η πρώτη ασφαλιστική δικλείδα του διαγωνισμού είναι ότι από τη στιγμή θα αρχίσει να λειτουργεί αυτό το έργο, η αξιολόγηση του θα είναι σε μηνιαία βάση. ‘’

Η συζήτηση επι του θέματος θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, όπου στο περιφερειακό συμβούλιο θα βρεθούν και εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να παρουσιάσουν κάποια στοιχεία και να αναλύσουν τον σχεδιασμό τους πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.