Αρχική Ν. Αρκαδίας Γ.Μπουντρούκας: Τροχοπέδη στην εκκαθάριση μητρών οι επιχειρήσεις “φάντασμα”

Γ.Μπουντρούκας: Τροχοπέδη στην εκκαθάριση μητρών οι επιχειρήσεις “φάντασμα”

Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θ. Θεοχάρη απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αρκαδίας. Για την εκκαθάριση των μητρώων των Δ.Ο.Υ κάνει λόγο στην επιστολή του ο κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και προτείνει να ξεκινήσει νέα απογραφή των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ (όσων δεν έχουν μέχρι σήμερα απογραφεί), εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, αυτή τη φορά όμως επί ποινή αυτοδίκαιης λύσης της επιχείρησης σε περίπτωση μη απογραφής της μέχρι μια συγκεκριμένη προθεσμία που θα καθοριστεί από το Υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα:
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε φέτος με την αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εδώ και δεκαετίες και η ταλαιπωρία που επακολούθησε για την λύση αυτών των εταιρειών, προκάλεσε απόγνωση σε χιλιάδες επαγγελματίες και ιδιώτες, που επί ημέρες έτρεχαν από υπηρεσία σε υπηρεσία προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αυτήν την κατάσταση και να μην αναγκαστούν να καταβάλουν το τέλος αυτό για «νεκρές» επιχειρήσεις.
Δυστυχώς, το θέμα της εκκαθάρισης των μητρώων τόσο της Εφορίας όσο και των Επιμελητηρίων και των Πρωτοδικείων από τις επιχειρήσεις «φαντάσματα» αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λυθεί. Ακόμα και με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, με το οποίο έγινε μία πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια καταγραφής των επιχειρήσεων όλης της χώρας, δεν επετεύχθη ο επιθυμητός στόχος, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν απογράφηκαν, δεδομένου ότι δεν υπήρξε (αν και εξαγγέλθηκε) καμία κύρωση για τις επιχειρήσεις αυτές.
Προκειμένου, λοιπόν, να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό, το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο δημόσιο και στις ίδιες τις επιχειρήσεις και για να μην επαναληφθεί το φετινό ευτράπελο φαινόμενο του τέλους επιτηδεύματος, πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Διαβάσαμε στον Τύπο για την πρόθεσή σας για επίλυση του προβλήματος μέσω της διασταύρωσης στοιχείων των ΔΟΥ, των Επιμελητηρίων και των Πρωτοδικείων, αλλά θεωρούμε ότι ούτε με αυτόν τον τρόπο θα γίνει οριστική εκκαθάριση των ανενεργών επιχειρήσεων, καθώς όλα αυτά τα Μητρώα έχουν ελλείψεις αλλά και λάθη, ενώ θεωρούμε σχεδόν αδύνατη την ψηφιοποίηση των στοιχείων των Πρωτοδικείων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Άποψη και πρότασή μας αποτελεί να ξεκινήσει νέα απογραφή των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ (όσων δεν έχουν μέχρι σήμερα απογραφεί), εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, αυτή τη φορά όμως επί ποινή αυτοδίκαιης λύσης της επιχείρησης σε περίπτωση μη απογραφής της μέχρι μια συγκεκριμένη προθεσμία που θα καθοριστεί από το Υπουργείο. Το TAXIS θα ενημερωθεί αυτόματα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία από το ΓΕΜΗ και αυτόματα θα προχωρήσει στη διαγραφή της επιχείρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι ενεργή και διεγράφη λόγω μη απογραφής, θα μπορεί να κάνει επανέναρξη με τα ίδια στοιχεία, καταβάλλοντας όμως σχετικό τέλος στις Δ.Ο.Υ..
Με τον τρόπο αυτό, θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί τόσο η εκκαθάριση των μητρώων των Δ.Ο.Υ. όσο και η ολοκλήρωση του ΓΕΜΗ, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία των επιχειρήσεων θα βρίσκονται ψηφιοποιημένα στο ΓΕΜΗ, το οποίο φυσικά μπορεί να διασυνδεθεί με το TAXIS και να αλληλοενημερώνονται, ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί η ίδια κατάσταση τα επόμενα χρόνια.