Αρχική Ν. Αργολίδος Νεμέα: Μπαίνει λουκέτο στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο!

Νεμέα: Μπαίνει λουκέτο στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο!

– Αδυναμία λειτουργίας εάν οι φύλακες μειωθούν σε 3, στις 27 εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα

Συγκλονίζει η επιστολή του καθηγητή Στέφανου Μίλερ: Εάν κλείσει το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος, Στα αζήτητα όλη μου η ζωή
Της Χριστίνας Τσιορωτά
Δεν ξεφεύγει από τη δίνη της διαθεσιμότητας και των απολύσεων ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας και το μουσείο της περιοχής. Το προσωπικό φύλαξης κινδυνεύει να μειωθεί δραματικά, σε σημείο τέτοιο που η λειτουργία και των δυο χώρων θα είναι αδύνατη. Σήμερα υπηρετούν σε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο 10 φύλακες εκ των οποίων οι 7 έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μείνουν στην εργασία τους. Η δίκη αυτή πραγματοποιείται αύριο, 27 Σεπτεμβρίου και κρίνει το μέλλον των δυο χώρων αφού σύμφωνα με τον καθηγητή Στέφανο Μίλερ «Εάν αυτοί απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά.»gevrgarhs_vasilis
40 χρόνια προσφοράς στα αζήτητα!
Ο καθηγητής Στέφανος Μίλερ είναι ένας ευγενής από τους λίγους που γνωρίζει κανείς στην ζωή του. Αφιερωμένος στο έργο που έχει επιλέξει, με αγνά αισθήματα για τον τόπο που επέλεξε να ζήσει, τη Νεμέα, ένας άνθρωπος κόσμημα για την επιστήμη του αλλά και για όλους εμάς που έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε από κοντά το έργο του και να το καταγράφουμε. Η ευγένεια του ανθρώπου ακόμα και αυτήν την δύσκολη ώρα δεν αναιρείται. Η δημόσια επιστολή του προς τον τύπο, σε κάνει να ντρέπεσαι, σε κάνει να νιώθεις υπεύθυνος τρόπον τινά για τα όσα μπορεί να συμβούν. Είναι Σπάνιες οι δημόσιες αναφορές του και για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να εξασφαλίσουμε μια συνέντευξή του, πραγματικά τιμή και επίτευγμα δημοσιογραφικής καριέρας. Σήμερα όμως ο ίδιος, υπο τον φόβο του λουκέτου των δυο χώρων στους οποίους έχει αφιερώσει 40 ολόκληρα χρόνια , παρεμβαίνει και μιλά χωρίς προτάσεις ελκυστικές και με στόμφο, για τις συνέπειες της αναστολής της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου… στον ίδιο!. «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο,(εάν ανασταλεί η λειτουργία των χώρων ένεκα έλλειψης προσωπικού) θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή.»
Ο καθηγητής με σεμνότητα, χαρακτηριστικό που τον διακρίνει σε κάθε του ενέργεια αν και έχει πραγματοποιήσει ένα σπουδαίο έργο στη Νεμέα, υπενθυμίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το 1973 , όταν οι επισκέπτες των χώρων ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι, προσβλέποντας ίσως στην ενεργοποίηση εκείνων που πρέπει ώστε οι 7 των οποίων τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται αύριο να παραμείνουν στις θέσεις τους και έτσι να παραμείνουν ανοιχτές και οι πόρτες του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου. Γράφει ο κ. Μίλερ: « Άρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973. Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα Μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα το χώρο και το στάδιο, καθιέρωσα την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων (www.nemeangames.org), έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματά τους. Όλα αυτά έγιναν με χορηγίες που εξασφάλισα από Αμερικανούς ιδιώτες, με τελική κατάληξη τη δωρεά όλης της αγορασμένης γης με τα μνημεία στο Ελληνικό Δημόσιο.
Θα επιθυμούσα να ασχοληθώ πλέον μόνο με τα τελευταία δύο αντικείμενα (αποτελέσματα ανασκαφών και δημοσιεύσεις) αλλά πάντα προσέβλεπα στην αξιοποίηση του ερευνητικού μου έργου ως βάσης για μια εκπαιδευτική εμπειρία, που θα έδινε στον κάθε επισκέπτη της Νεμέας την ευκαιρία να μάθει ακόμα περισσότερα για τις αρχαιοελληνικές ρίζες του. Και αυτή η προσπάθεια έχει πετύχει: το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στο Ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο ένας. Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τους 50.000, από όλο τον κόσμο.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, εκδικάζεται η υπόθεση παραμονής ή όχι στις θέσεις τους επτά εκτάκτων φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Νεμέας, που είχαν καταφύγει σε «ασφαλιστικά μέτρα». Εάν αυτοί απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή.
Στέφανος Γ. Μίλλερ
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ
Ομότιμος Διευθυντής Ανασκαφών Νεμέας